9 dolog, amit sosem tudtál az Időképről

Érdekességek a színfalak mögül, avagy hogyan csináljuk mi? Visszatekintés az Időkép fennállásának első 5 évéről.

Lássuk őket sorban:

- Az Időkép forráskódjának jelentős része a Camponában készült. Nem bérelt irodában és nem is más szervezetek jóvoltából, hanem egy kávéautomata melletti padon, laptoppal az ölben. Az egyenletes zaj, a klimatizált tér és egy pár „bedobós” kávé adja a leghatékonyabb munkakörnyezetet.

- Sokszor ugyancsak különleges helyszínről írjuk a Percről-percrét. Akad, hogy viharvadászatokon a szakadó esőben, vagy éppen Üllőn, egy kameraszerelés közben, a kocsi tetejéről frissítjük az oldalt. Ebből persze az olvasó semmit sem lát, hiszen ugyanúgy jelenik meg minden, mintha egy irodából dolgoznánk.

- Az IdőképTV indulásának technikai előkészítése majdnem 1 évig tartott. A stúdió „kék fala” többször is le lett cserélve, próbálkoztunk ponyvával, de végül is a festés nyújtott homogénebb hátteret. Közel egy tucat kamera, hat reflektor, négy számítógép, és egy videókeverő fordult meg próbafelvételeken, melyből sok-sok kísérleti felvétel után állítottuk össze a működő rendszert.

- A portálunk „magját” adó térkép-generáló program sokak hitetlenkedésének ellenére sima ANSI C nyelven készült és készül, ahhoz a GD képkezelő könyvtáron kívül semmilyen külső megjelenítő csomagot nem használtunk fel. Kicsit kényelmetlen, ám tapasztalataink szerint a C tudja a legoptimálisabban kihasználni a szerverek processzoraiban rejlő teljesítményt.

- Első stúdiónk amilyen kicsi, olyan meleg volt. A 13 négyzetméteren kialakított, ablak nélküli helységbe három számítógépet és összesen 2 kilowattnyi reflektort kellett begyömöszölnünk, mely meg is hozta a hatását: néha 35 fok feletti trópusi időt produkált.

- A kezdetekben szó sem volt saját szerverről és bérelt vonalról, a kiszolgálás egy Windows 98-at futtató számítógépről és egy ADSL kapcsolatról üzemelt – meg kell hagynunk remekül, egészen odaáig, míg el nem értük a napi 30 látogatót. Összehasonlításképpen: az Időkép a napjainkban 60-70 000 látogatót szolgál ki.

- Nem minden vihar vagy hóesés okoz ám örömöt. Szerencsére nem közvetlen viharkárokra gondolunk, sokkal inkább szervereink terheltségére. Hiába volt még 6 szerver között szétosztva az eseménydús napokon nálunk megforduló 120-160 ezer (!) egyedi látogató által keltett 300-400 Mbites forgalom, gyakran "életmentésbe" torkollik egy-egy eseménydús nap, amikor is unix shellek előtt ülve, apachet piszkálva próbáljuk tartani elérhetőségünket.

- Térképeink egyedi megjelenése több tízezer munkaóra és át nem aludt éjszakák százainak eredménye, nem volt ritka a délelőtt 10-11 óráig tartó munka sem, melynek jelentős része finomhangolás, számos elkészített verzió közül a legszebb kiválasztása és tökéletesítése. Példaképpen, a hőtérkép jelenlegi színskáláját közel ötven korábbi - zárt körben tesztelt - próbaverzió előzte meg.

- Sok találgatás folyt az augusztus 20-ai vihar tavalyi évfordulójára elkészített radar-videó költségeivel kapcsolatban. E fejlesztésünk is valójában egy C program, melyet mindenféle külső segítség nélkül, 3 éjszaka alatt írtunk. A projekt összköltségvetése 800 forint, ez két üveg kólát és 5 automatás kávét tartalmaz.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2009.01.22 11:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Megújult csapadéktérképünk
Új köntös