Új köntös

1582 nap után teljes designváltásra került sor. Búcsú a régitől és rövid áttekintés a szellősebb, letisztultabb újról.

Pénteken, azaz január 22-én ünnepelte oldalunk hatodik születésnapját. A nyári viharokat közvetítő webtévénk és a száz méter magasról is közvetíteni képes modellhelikopterünk bejelentése után idén magát a portált öltöztettük át, remélhetőleg sokak örömére.

Mielőtt belevágnánk az új köntös bemutatásába, búcsúztassuk el a régit. A többszöri ráncfelvarráson átesett korábbi design Bokros György, alias Hipra munkája, melynek elkészítésére a pályázatot még 2005 nyarán, az akkor átlagosan 2-3 ezer egyedi látogatót kiszolgáló bociusz.hu-n írtunk ki. A design az idokep.hu domain bejelentésével együtt került napvilágra, azév szeptember 25-én. Az azóta eltelt több mint 4 év, egészen pontosan 1582 nap alatt aztán annyi fejlesztéssel bővítettük az oldalt, hogy a menü majd beleroppant, átláthatatlanná vált, és ezen a hierarchizálás sem segített. Nem véletlenül az oldalon belüli navigáció segítése volt az egyik alapvető szempont az új design készítésekor.

Decemberben kezdődött meg stratégiai partnerünkkel, az Axel Springerrel a munka az új designon. Feszített tempóban, alig 5 hét alatt zajlott le a tervezés, a rajzolás, a HTML-ezés, végül az oldal motorjára történő ráültetés, mely nem ritkán hajnalig tartó kőkemény programozást jelentett. A megvalósításban profi szakemberek vettek részt - ezúton is szeretnénk megköszönni Dobosy Anikó, Palánki Zsolt, Papp György és Szapu György kitartó munkáját. Az eredeti határidő január 31. volt, mi azonban ragaszkodtunk a születésnapi bejelentéshez, így a határidőhöz képest 1 héttel korábban, a szülinaptól 48 óra csúszással startol a várhatóan sok-sok éven át látogatók százezreit kiszolgáló új ruha.

Mint látható, a sok helyen elavultnak titulált bal oldali menürendszerről a felső menüs elrendezésre tértünk át. Bár a változtatás kezdetben mindenkinek bosszankodást okozhat, cserébe két előnyhöz is jutottunk a tervezéskor: egyrészt a horizontális elrendezés ellehetetleníti a menü túlburjánzását, másrészt az oldalt felszabaduló területre mindig az éppen megtekintett tartalomhoz kapcsolódó, más aloldalakra átvezető tartalmat tudunk kínálni. Ha épp van Percről percre, akkor azt, ha nincs, akkor néhány hírt, esetleg egy-két jól sikerült fotót, vagy egy adott időszakban kiemelt térkép kicsinyített változatát. Ezzel tudatosan fogunk kísérletezni a következő hónapokban, így nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű visszajelzés is érkezzen majd egy-egy próbára tett ötletről.

A tartalmi megújulásnál is szem előtt tartottuk a letisztultságot. Egy-egy, információkkal telezsúfolt oldal már-már bántóan követhetetlen volt. A kevesebb több - tartja a mondás, így tettünk mi is, mind a főoldal, mind a térképek aloldalai jóval szellősebbek lettek. Sokak kérését teljesítettük azzal is, hogy a felső menüsorba kiírtuk az aktuális dátumot illetve az éppen esedékes napkelte/napnyugta időpontját.

Az átálláshoz több mint félszáz aloldalon kellett változtatni, de a munka még messze nincs kész. Az esetlegesn előforduló hibák felderítésében várjuk látogatóink segítségét. Jó néhány rendellenes működésről van információnk, a javításig mindenkinek a türelmét kérjük, hosszú a lista.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.01.24 20:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Észlelőink már tesztelhetik az új Időképet
Itt az új Időkép!