Frissül az amerikai előrejelző modell

Többéves fejlesztést követően hétfőn délután üzembe áll a világszerte felhasznált amerikai GFS előrejelzési modell új verziója.

Jelen cikk eredetileg múlt hét szerdán jelent meg, ugyanakkor az Egyesült Államokban történt heves időjárásra tekintettel az új modell bevezetését március 22-én, hétfőn délutánra halasztották.

Az eddig bétatesztben futó 16-os verziójú Global Forecast System által számolt előrejelzések már jó pár hónapja nyilvánosan elérhetők voltak az érdeklődők számára, mely a korábbi változat nyugdíjazásával párhuzamosan nemsokára éles üzemre vált.

Az új szoftvercsomag legfőbb fejlesztése, hogy a függőleges kiterjedése és felbontása jelentősen megnő majd, a korábbi 54 helyett

80 kilométeres magasságig modellezi majd a légkör állapotát,

az eddig 64 szintes függőleges felbontást duplájára, 127 szintre emelve. A modell így mind a felszínközeli, sekély folyamatokat - mint például az őszi-téli időszakban idehaza gyakori, ködös, inverziós helyzeteket, - mind a magaslégköri folyamatokat jóval pontosabban lesz képes előrejelezni.

Ilyen magaslégköri folyamat például a hirtelen sztratoszférikus melegedés, melyet múlt télen részletesen is bemutattunk, ill. egy másik, főként a hosszútávú előrejelzéseket nagyban befolyásoló, de az elmúlt években komoly kilengéseket mutató kvázi-kétéves oszcilláció (QBO) nevű folyamat.

Változik a modellben a felszínközeli (ún. planetáris határréteg) átkeveredését becslő eljárás, a nem domborzati eredetű gravitációs hullámok becslése, a hóval fedett talajfelszín, valamint a lakott területeken élő növényzet időjárásra gyakorolt hatásainak számítása.

Ahogy az ilyenkor megszokott, újabb műholdas mérések kerülnek be modellbe, ill. a koronavírus-járvány miatt visszaeső repülőgépes forgalom miatt a megmaradt repülőgépes méresekből még több információt fog kinyerni az új verzió, ahogy a hurrikánok belsejébe dobott, ún. drop-sonde mérőeszközök adatait is részletesebben fogja feldolgozni az új verzió.

A tapasztalatok alapján az új verzióban

jelentősen javul az érkező hidegfrontok helyzetének és erejének becslése.

A fejlesztésekről az érdeklődők további részleteket olvashatnak angol nyelven Vijay Tallapragada összefoglaló prezentációjában.

Az Időképen számos numerikus modell, így a GFS adatait is felhasználjuk előrejelzéseink készítése során, így az abban bekövetkező pozitív hatások az itt megjelenő prognózisokat is kedvezően befolyásolják.

Az amerikai modell konkurense, az európai ECMWF május 11-én frissül majd, melyről szintén beszámolunk hamarosan.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.03.17 13:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Az időjárás-előrejelzésekbe is belerondít a koronavírus
Elindult az IBM új időjárási modellje
Megérkeztek az idei modellfrissítések