Megérkeztek az idei modellfrissítések

Kedden az európai, szerdán az amerikai előrejelzési modellek évente megjelenő új verziói kezdték meg az éles üzemüket.

Kedd délután első alkalommal fut élesben az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) új, 46r1-es verziószámot viselő modellje. A legprezícebb prognózisokat szállító szervezet így további versenyelőnyre tesz szert, melynek pozitív hatása világszerte (így hazánkban is) éreztetni fogja hatását.

Az idén elkészült fejlesztések legfontosabb eleme egy olyan szoftveres trükk bevezetése, mely az előrejelzés számolását megelőző, a légkör kiinduló állapotát megbecslő programcsomag futtatása közben is lehetővé teszik a menet közben beérkező, friss mérések felhasználását, így nagyjából

másfél órával frissebb adatokból tud majd készülni az előrejelzés

úgy, hogy egyetlen perccel se tolódik el a végeredmény közzététele. A változások listáját januárban részletesen összefoglaltuk.

Ajánló: Prezentáció az európai modell idei fejlesztéseiről

A szerda délután induló új amerikai GFS modell is jelentős fejlesztéseket tartalmaz, bár a bevezetése jócskán elcsúszott az eredeti ütemtervhez képest. Az először januárra tervezett rajtot az amerikai kormányzati leállás, majd a bétatesztelés közben felszínre került jelentős hőmérséklet- és hóvastagság-előrejelzési hibák hátráltatták.

A nehézségek ellenére mégis jelentős frissítésről beszélhetünk, ugyanis 40 év után cserélték le a modell belső alapját adó ún. dinamikus magot egy igen korszerű, véges térfogat-alapú (FV3) változatra, melynek valódi képességeit várhatóan csak a 2020-ban érkező, az időjárási folyamatokat fejlettebb algoritmusokkal leíró fejlesztésekkel tudják majd igazán kihasználni. A beválási mutatók ugyanakkor már idén is javultak.

Az új amerikai modellről még tavaly ősszel írtunk részletesebben.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2019.06.11 23:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell