Elindult az IBM új időjárási modellje

Ezt az előrejelzést használja gyárilag a legtöbb okostelefon.

Januárban jelentette be a The Weather Companyt megvásárló IBM, hogy minden eddiginél részletesebb térbeli felbontással futó előrejelző szoftvert állít üzembe még az idei évben, végül a mai napon elrajtolt a fejlesztés - írja a CNBC. A GRAF, azaz Global High-Resolution Atmospheric Forecast System a jelenleg használatos 9 és 13 kilométeres felbontású globális modellekel veszi fel a versenyt, a Föld sűrűbben lakott területein 3 kilométeresre növelt rácsfelbontásával ugyanis már

a különálló zivatarcellákat is képes lesz modellezni a szoftver.

Ilyet eddig csak - számítási kapacitás híján - csak regionális modellekkel (pl. az Időkép WRF-fel) sikerült operatívan megvalósítani.

Felbontásbeli különbség a napjainkban szokványos 13 és az új 3 kilométeres felbontás között (forrás: IBM/Wunderground)

A Google és az Apple okostelefonjain is gyárilag megjelenő előrejelzés további jelentős innovációkat kapott, így például a szokványos 6-12 órás frissítési időközök helyett

óránként szállít majd friss prognózist,

melynek köszönhetően lehetőség nyílik az egyes veszélyes időjárási események hamarabb előrejelzésére. Igaz, ezt mindössze 15 órára előre teszi, ennél távobbra továbbra is a "hagyományos" globális modelleket, azaz az ECMWF és a GFS adatait használja majd a rendszer.

A modellben a már szokványos repülőgépes adatok mellett - a hozzájárulás megadását követően - a felhasználók okostelefonjainak hőmérséklet- és légnyomásadatait felhasználják.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2019.11.14 15:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rengett a föld Romániában
Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Feltorlódtak a felhők a Mátránál