Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében

A hagyományos előrejelzések mellett MI-alapú modelleket is bevetettek a meteorológusok a hurrikán pályájának előrejelzésében.

Az időjárás-előrejelzés mindig is kritikus terület volt, ahol a pontosság életeket menthet meg. A mesterséges intelligencia (MI) gyors fejlődése pedig most új lehetőségeket kínál ezen a területen, különösen a veszélyes időjárási események, mint a hurrikánok előrejelzésében. 

Az MI-alapú előrejelző modellek nemrég a Lee hurrikán mozgáspályájának előrejelzésében is szerepet kaptak. Az Atlanti-óceán felett mozgó hurrikán szeptember 7-én az 5-ös kategóriát is elérte, és tovább haladt észak felé, Kanada partjai felé. Útja során folyamatosan veszített erejéből, de így is elég erős maradt ahhoz, hogy komolyabb fennakadásokat, károkat okozzon az általa elért partvidéken.

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ (ECMWF) meteorológusai folyamatosan figyelemmel kísérték a helyzetet, és a hagyományos, az atmoszféra fizikai modellezésére támaszkodó időjárás-előrejelzések mellett most egy új eszköz is rendelkezésükre állt: egy korszerű MI-alapú időjárás-előrejelző modell, amelyet a Nvidia, a Huawei és a Google AI részlege, a DeepMind alkotott meg. A Lee hurrikán esetében ez a három tech óriás által kifejlesztett modell azt vetítette előre, hogy a vihar Rhode Island és Új-Skócia közötti területen fog szárazföldet érni. Ezek az előrejelzések nagyjából megegyeztek a hagyományos fizikai modellek által adott becslésekkel, melyet több meteorológus szakember is először kétkedve fogadott.

Lee ex-hurrikán szeptember 16-án Új-Skócia közelében | Műholdkép: NASA

A hagyományos előrejelzési módszerek gyakran bonyolult egyenleteken és modelleken alapulnak, amelyek az atmoszféra fizikai tulajdonságait veszik figyelembe. Az MI-alapú módszerek viszont a meglévő adatokból tanulnak, és képesek azonnal alkalmazkodni az új információkhoz. Ez nem csak a pontosságot növeli, hanem az előrejelzési időt is jelentősen csökkenti. Míg a hagyományos modellekkel készített előrejelzések órákat vehetnek igénybe, addig

az MI-modellek percek alatt, szuperszámítógép helyett egy mezei számítógépen képesek elkészíteni a friss előrejelzést.

Az idő pedig kulcsfontosságú lehet, főleg ha egy veszélyes időjárási jelenségre való felkészülésről van szó.

A Lee hurrikán esete csak a jéghegy csúcsa. Ahogy az MI technológia tovább fejlődik a jövőben egyre gyorsabb és pontosabb előrejelzések készülhetnek általa, ami lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban reagáljunk az időjárás kihívásaira és jobban felkészüljünk a veszélyekre.

Borítókép: a NASA műholdképe szeptember 16-án

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.09.29 17:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Téli fordulatra számít a mesterséges intelligencia
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell