Megérkezett az új előrejelző modell

Előrejelzésünk már a fejlettebb szoftver adatai alapján készül.

Kedd délután beüzemelte új időjárási modelljét az Európai Középtávú Előrejelzések Központja (ECMWF).

Az Integrated Forecast System (IFS) 48r1 verziója több jelentős változást hoz. Az idei frissítés legfontosabb újdonsága a valószínűségi előrejelzés

eddig még nem látott, 9 kilométeres felbontásra növelése.

A megnövelt felbontás pontosabban jelzi a hurrikánok pályáját | Forrás: ECMWF

Az 51 különböző lehetséges forgatókönyvet vizsgáló, ún. ensemble futások így a legpontosabb adatokat tartalmazó főfutással azonos felbontásban állítják majd elő a prognózist, melyben most első alkalommal már a Balaton vagy az Északi-Középhegység hatása közvetlenül is megjelenhet.

A felbontás növelése a múltban újrafuttatott előrejelzések (hindcastok) alapján különböző időtávokon 2-6%-kal növelte a valószínűségi előrejelzések hőmérsékleti- és széladatainak pontosságát, 10%-kal a hurrikánok pályáját, és 20%-kal a hurrikánok erősségének prognózisait.

A megnövelt felbontás (balra) a hurrikánok erősségét lényegesen pontosabban prognosztizálja | Forrás: ECMWF

 

Szintén jelentős változás, hogy a 30 napos előrejelzésünk, ill. az OMSZ többhetes európai anomália előrejelzésének alapját adó

Extended Range Forecast az eddig heti két alkalommal szemben már naponta készül,

ill. a korábbi 51 helyett 101 különböző lehetséges forgatókönyvet vizsgál, így az olyan veszélyes időjárási események, mint a hőhullámok, akár napokkal korábban megjelenhetnek az előrejelzésekben.

A 101 lehetséges forgatókönyvből jobban kiemelkedik, hol várható veszélyes időjárási esemény | Forrás: ECMWF

 

Elsősorban a téli időszakban jelentős javulás várható a hóvastagság és a felszíni hőmérséklet előrejelzésekben. Ebben az előrelépést a hóréteget immár több rétegként modellező új parametrizációs csomag hozza, mely a hópaplan tömörödését, olvadását, elszíneződését és ennek a hőmérsékletre gyakorolt hatását a korábbinál részletesebben szimulálja.

A kékkel jelölt pontokban javult a hóvastagság előrejelzés | Forrás: ECMWF

 

A meglévő műholdas mérésekből is több információt tud kinyerni az új modellverzió, ugyanis az allsky adatasszimiláció segítségével lehetővé vált az AMSR2 műhold mikrohullámú méréseinek felhasználása a felhős területek felett is.

A felhős területek (a képen pirossal jelölve) műholdas adatait is felhasználja már a rendszer | Forrás: ECMWF

 

Az új ECMWF modellre mi is nagyban támaszkodunk előrejelzéseink készítésekor, így a fejlesztés az Időkép előrejelzéseire is pozitív hatással lesz. További részletek az új verzióról az ECMWF oldalán olvashatók.

Borítókép: NASA Photo Collection / METEOSAT / NOAA GOES

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2023.06.28 10:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Űrlézer, bálnák és 1 millió mag - így készülnek az előrejelzések