Az időjárás előrejelzéseket is rontja az amerikai kormányzati leállás

Külső kényszer miatt három hete szünetel a létfontosságú munka az amerikai modell üzemeltetési osztályán, csúszik az új verzió bevezetése is.

A meteorológiában is egyre inkább érezteti hatását a december 21-én kezdődött amerikai kormányzati leállás. A Washington Post tudósítása szerint az Egyesült Államok világszerte (így hazánkban is) felhasznált GFS modellje bár továbbra is fut, az annak működését felügyelő közalkalmazottak ideiglenes kényszerpihenője miatt napról napra veszít pontosságából. Ennek oka, hogy bár jelentősebb változásokat nagyjából csak évente eszközölnek a modellen, a bolygónk számos pontjáról érkező adatokat napi rendszerességgel felügyelni szükséges, hogy az ideiglenes meghibásodások, beérkező adatformátum-változások és egyéb tényezők hatásai ne legyenek negatív hatással a rendszeresenen készülő progózisokra. Ez a folyamatos karbantartás szünetel immár három hete, és ez az előrejelzések beválását mérő verifikációs számokon is tagadhatatlanul megjelent:

Jól láthatóan csökken a beválása az amerikai modellnek (piros) az európai előrejelzésekkel (kék) szemben. Forrás: Ryan Maue (amerikai meteorológus PhD)

A tervek alapján január 24-én éles üzembe kerülne a többéves fejlesztéssel elkészült, új dinamikus magot (FV3) használó szoftverfrissítés, melyről itt írtunk részletesebben. A NOAA a CNN kérdésére elárulta, hogy valószínűleg csúszni fog a frissítés.

Kapcsolódó: Célegyenesben az új amerikai modell

Frissítve (január 12): Dr. Neil Jacobs, a NOAA helyettes ügyvezetője visszautasította az állításokat, szerinte nem érinti a GFS pontosságát a kormányzati leállás.

Frissítve (január 24): Márciusra csúszott az eredetileg január 24-ére tervezett GFS frissítés.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2019.01.10 21:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Frissül az amerikai előrejelző modell
Az időjárás-előrejelzésekbe is belerondít a koronavírus
Elindult az IBM új időjárási modellje