Elhunyt Tim Samaras

Az Oklahoma állambeli El Reno mellett a május 31-ei tornádóban életét vesztette Tim Samaras, a fia Paul Samaras és társuk Carl Joung, mindhárman profi viharvadászok voltak.

Az amerikai tornádószezon sokak előtt ismert és hírhedt időszaka az évnek, a viharok okozta károk több millió dollárra rúgnak minden évben, mindefelett emberáldozatokat is rendszeresen követelnek. Sokszor az óvóhelyek sem nyújtanak kellő biztonságot, így elképzelhető, hogy mekkora veszélyben van az, aki  a szabad ég alatt tartózkodik.
 
 
A legújabb adatok szerint az El Reno-i tornádó az EF5-ös szintet is elérte a maga 320 km/h feletti szélsebességével. Továbbá rövid idő alatt 2,6 mérföldes (azaz 4,16 km) szélességűre nőtt, ezzel az ismert történelem legnagyobb tornádója lett.
 
 
A térképen a tornádó megtett útja és szélessége látható.

 

 

 A tragédia körülményei még most sem egészen tisztázottak, Samarasék az életük utolsó pillanataiban is dolgoztak. Amerikai portálokon olvasható olyan információ, mely szerint a baleset oka az volt, hogy a tornádó a korábbi tapasztalataikkal ellentétes irányba fordult, épp feléjük. Keresztező út nem állt rendelkezésükre és már nem volt idejük elmenekülni. Az ő járművük viszont nem volt arra alkalmas, hogy egy ilyen pusztító erőt túléljenek benne.
 
Timet az autójában találták meg becsatolt biztonsági  övvel, fiát és kollégáját pedig kitépte a tornádó a kocsiból. Carl holttestét fél mérfölddel távolabb találták.

Képen fent: Tim Samarasék autója,ami megmaradt belőle
                                           Balról: Tim, Paul és Carl
 
 
Tim Samaras egyike volt a világ legismertebb viharvadászainak.  „Az egész akkor kezdődött, úgy 6 éves voltam amikor láttam azt a fantasztikus tornádót az Óz a csodák csodájában” – mondta.
 
20 éve üldözte a viharokat, évente több tízezer mérföldet megtéve keresztül-kasul az államokban, azt kutatva, hogy hol fog kialakulni tornádó, az milyen erősségű és irányú lesz, hiszen ezek az információk létfontosságúak lehetnek, életeket menthetnek meg. Carl Joung meteorológussal 2003 óta dolgozott együtt, akivel több mint 125 tornádót figyeltek meg és dokumentáltak. 
 
A tornádó kiszámított útvonalán szondákat helyeztek el, melyeket a forgószél felkapva különböző magasságokba röpített, a szondák pedig adatokat gyűjtöttek, mindez a viharok jobb megismerését és előrejelzését segítette.
Többek között együttműködtek a National Geographiccal és a Discovery csatornákkal. Hazánkban is sokan követték figyelemmel a Viharvadászok címmel futó sorozatot, amelyben Samaras 3 évadon keresztül szerepelt.
 
 
 
Tim Samaras 55, a fia Paul 24, Carl Young 45 éves volt.
 
 
Források: nationalgeographic.com, discovery.com, index.hu, dailymail.co.uk, Reed Timmer-facebook

 

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2013.06.06 19:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen időjárás várja a Tour de Hongrie mezőnyét az első szakaszon
Lassan mozgó cellák sötétítettek be a Balatonnál
Több, mint 10 fokos kontrasztot okoz a front észak és dél között