Tombol a tél az Alpokban

Az osztrák és a szlovén Alpokban is korán beköszöntött a tél, volt ahol közel egyméternyi hó esett.

Ausztriában Vorarlbergtől kezdve egészen a magyar határhoz közeli hegyekig esett a hó az elmúlt napokban, már több sípálya is üzemel.  

Bár minden évben esik hó szeptemberben, a mostani azért különleges, mert helyenként 1300 méter alá csökkent a hóhatár, másrészt a szerencsésebb régiókban hatalmas mennyiségek jöttek le néhány nap alatt (Kaprunban 2500 méteren pl. 50 cm) - írja partnerünk, a Síelők.hu

Szállodát zárt el a hó a külvilágtól

Kedden Karintiában egy 1900 méter magasságban található szállodát a hó teljesen elzárt a külvilágtól. A fő gondot a szélvihar okozta, amely méteres hótorlaszokat emelt az úton. A szállodában rekedt 15 vendéget és alkalmazottat másnap sikerült biztonságban lehozni a szeptemberi hóvihar szünetében.

Fotó: KK Verbund / Facebook

Szlovéniában is sok hó esett. Utoljára 1988-ban fordult elő, hogy ilyen sok hó hullott szeptemberben a Júliai-Alpok mérőállomásain. Az országban szerda reggel óta havazott az 1200 méter feletti területeken. A havazás az 1500 méter feletti részeken már meg is maradt, összefüggő hótakaró alakult ki. A síterepek közül sok helyen havazott, fehérlett pl. Vogel és Rogla is. 

Fotók: Vogel Ski Center / Facebook

A Júliai-Alpok mérőállomásán (Kredarica, 2514 méter) szerda reggel 8 és este 8 óra között 50 centiméter hullott, ezzel már 80 cm vastagra hízott a hóréteg. A korábbi szeptemberi hórekord - amikor is 1988. szeptember 16-án ugyanitt 95 cm hóvastagságot mértek - azonban nem dőlt meg, ugyanis csütörtökre virradóra bár 8 cm hó hullott, azonban ezzel együtt 7 mm eső is esett, amely reggelre leolvasztotta a hóréteget 60 centiméterre.

Borítókép: Enrico "mose" Mosetti / Instagram

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.09.21 14:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Bakonyból is lehetett látni a Schneeberg havas csúcsát
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest