Jelentősen emelkedett a tengerszint

A világtenger vízszintje a 20. század eleje óta 18 centiméterrel emelkedett, a folyamat folytatódik.

A világtenger vízszintje a múlt század eleje óta közel 20 centiméterrel emelkedett, és jelenleg is 3,5 milliméterrel növekszik évente, a sarkköri jégtakaró pedig egyre gyorsabban olvad az éghajlatváltozás miatt.

Az ENSZ klímaügyi szakbizottsága szerint a 21. század végére 18-59 centiméterrel is magasabb lehet a tengerszint, de ebbe még nem számolták bele az olvadó jégsapkák által a tengerbe jutó vízmennyiséget. A gleccserek kiterjedése is csökken, ezek száma pedig nagyjából 200 ezerre tehető, így egyes becslések szerint az előzőeken túl a hegytetők jégtakarói és ezen gleccserek önmagukban is akár egy méteres tengerszint-emelkedést idézhetnek elő. És ekkor még nem beszéltünk Grönland és az Antarktisz jéghegyeiről, ugyanis ha ezek teljesen elolvadnának, akkor a számítások szerint akár 60 méterrel is megnövelnék a világtenger vízszintjét.

Ha csak Szingapúrt vesszük figyelembe, ahol 715 négyzetkilométeren 5,2 millióan laknak, akkor megállapítható, hogy az elmúlt 30 évben 11,5 centiméterrel lett magasabb a tengerszint a városállam partjainál, és a 2040-es évekre akár újabb 10-15 centiméterrel tovább emelkedhet a vízszint. Ezért a 15 kilométer hosszú keleti partszakaszon már szélesítik és magasítják a hullámtörő gátakat, hogy megvédjék a város alacsonyan fekvő részeit egy esetleges áradástól. A város partszakaszának 70-80%-án azonban már van kialakítva valamilyen védőrendszer.

Forrás: www.piacesprofit.hu

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2012.10.01 13:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Olyan meleg az Atlanti-óceán Afrika partjainál, mintha június lenne
2022 volt az eddigi legmelegebb év több Európai országban