Több napsütéssel, enyhüléssel indul a meteorológiai tavasz

Egyedül délnyugaton maradhat borongósabb, hűvösebb az idő, máshol viszont ismét egyre többfelé átlépjük a 10 fokot.

Március 1. a meteorológiai tavasz első napja, és úgy tűnik, ehhez idén az időjárás is igazodni fog. A tőlünk délre, délnyugatra örvénylő, fokozatosan gyengülő mediterrán ciklon ugyanis egyre kevésbé szól bele időjárásunkba.

Szerdán reggel még csak északkeleten lesz derültebb az ég, emiatt itt lehetnek erősebb fagyok, akár -5, -7 fok is, máshol még a felhők lesznek túlsúlyban, így az ország nagy részén nem fog fagyni. Kezdetben délnyugaton gyenge eső, havas eső, hószálllingózás is előfordulhat, ám napközben kelet felől egyre többfelé csökken a felhőzet, zavartalan napsütés veszi át a főszerepet. Egyedül nyugaton, délnyugaton maradhat borongósabb az ég. Itt lesz hűvösebb, a maximumok csak 5-6 fok körül alakulnak, máshol erősödik a nappali felmelegedés, 

több helyen már 10-12 fokot mutathatnak a hőmérők.

A WRF-modellünk előrejelzéséből készült animációnkon is jól látható, hogy egyre többfelé a napsütés veszi át a főszerepet a meteorológiai tavasz első napján:

Csütörtökön is megmarad a kettősség: délnyugaton felhős, borongós időre, elszórtan kisebb esőre van kilátás 5-7 fokos maximumokkal. Máshol a napsütés lesz túlsúlyban, a fagyos hajnalt követően délutánra 8 és 13 fok közé melegszik a levegő. 

Időnként megélénkülhet az északkeleti szél is ezen a két napon, de erős, viharos légmozgástól nem kell tartani. 

Pénteken is kellemes kora tavaszi időben lesz részünk, délen, délnyugaton több, máshol kevesebb felhővel. Csak néhol fordulhat elő gyenge eső. Az északnyugatira forduló szél főként északon, északnyugaton élénkülhet meg.

Hétvégén előreláthatólag hidegfront érkezik. Feltámad a szél, jelentős csapadék nem jön, de elszórtan lehetnek záporok, hózáporok. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Borítókép: Beledimarta /Győr/


Várod már az igazi tavaszt virágzó fákkal, növényekkel?

◎ Igen, már alig várom

◎ Én még bízok egy utolsó télies időszakban havazással, faggyal

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.02.28 13:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Állati melegen indult a hét