Színpompás hajnali pillanatok a Tatai Fényes Tanösvényen

A természet érzi, hogy itt van az ősz. Jégmadár, vadszőlő, októberi hangulat egy csodás reggelen.

Magunk mögött hagytuk október első, nyárias hangulatú napjait, azonban egyre inkább őszies hangulatot áraszt magából a természet, érdemes most kirándulni és az erdőt, valamint a tanösvényeket járni, mert igazán remek pillanatoknak lehetünk részesei. Szombaton például remek idő ígérkezik a természetjárásra.

A Tatai Fényes Tanösvény egy hajnali pillanatban | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Így tett egyik reggel Solymos Ákos is, aki a Tatai Fényes Tanösvényen tett egy kis kiruccanást, ahol többek között egy jégmadarat is sikerült lefotóznia.

Tükörkép | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

A jégmadár egy színpompás, igen kis termetű madár, amely Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is megtalálható. Általában folyók, patakok és tavak mellett tanyáznak, ahol halakra és más vízi állatokra vadásznak.

Fotó: Solymos Ákos fotó blog

 tudtad, hogy a jégmadár...

Tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint akár egy száraz levél, a hal, akire éppen lecsapni készül tehát nem gyanakszik. A háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszik észre őket a ragadozó madarak.

A vadszőlő is kezdi felvenni színpompás árnyalatait, ezzel igazán őszies hangulatot áraszt magából, mielőtt ledobná a leveleit:

Ezernyi színben pompázik a vadszőlő | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Itt pedig éppen egy rozsdafarkú tojó nézelődött a Tatai Fényes Tanösvény egyik korlátján. A madár Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft, érdekességként még megemlítenénk, hogy 2004-ben ő volt itthon az év madara.

Magányosan nézelődve... | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Ugye, hogy néha megéri hajnalban kelni?

 Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Borítókép: Solymos Ákos fotó blog

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.05 20:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Néhány perc alatt 10-12 fokot hűlt a levegő keleten a viharok miatt
Óriási virágtengerekben gyönyörködhetünk
Világra jöttek az első gólyafiókák