Szigetméretű jégtömb szakadt le

Nagy kiterjedésű jégmező szakadt le hétfőn a Grönlandon található Petermann Gleccserről.

E hét elején mintegy 120 négyzetkilométer kiterjedésű jégmező szakadt le a grönlandi Petermann Gleccserről, mely két éven belül a második legnagyobb területű, a jégfolyamról leváló jégtömb - mondta el Andreas Muenchow, a Delaware-i Egyetem kutatója.

A legnagyobb jégtömb - melynek mérete a mostaninak mintegy kétszerese, kb 250 négyzetkilométer volt -, két évvel ezelőtt, 2010 augusztusában vált le a gleccserről. Az egybefüggő jégfolyamon felfelé haladva ennek következtében olyan mértékben feltöredezett a jégtakaró, melyre 150 éve nem volt példa. A kutató ugyanakkor azt is elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne a globális felmelegedést okolni a jelenség bekövetkezéséért.

Grönland északnyugati, illetve Kanada északkeleti részein a melegedés kb. ötször olyan gyors, mint a Föld többi részén (kimutatások szerint 1987 óta 0,11°C/év).Ugyanakkor a megfigyelt felmelegedés nem egyértelmű bizonyíték a jégtömb leválására és kiterjedésének csökkenésére, ugyanis a levegő hőmérséklete jóval kisebb hatást gyakorol a gleccserre, mint az óceán hőmérséklete. Utóbbiról a környékben mindössze 5-8 év hosszúságú idősorok állnak rendelkezésre, ez pedig túl rövid ahhoz, hogy egyértelműen meglehessen állapítani a szignifikáns melegedés tényét.

Muenchow szerint a most leszakadó jéghegy ugyanazt az útvonalat követi majd, mint két évvel ezelőtt hasonló sorsra jutott "társa", míg nem eléri a Grönland és Kanada között található Nares Strait csatornát, ahol apróbb darabjaira töredezik.

Forrás: TG Daily, CNN, The Washington Post 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.07.18 14:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Bejelentették: véget ért az El Niño
Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén