Szeizmográfok, madarak és kígyók

Az Időkép Podcast legújabb epizódjában arról beszélgetett Bayer-Szabó Bea, Herrmann Dóra és Falcsik Tomi, hogy az állatok előre megérzik a természeti katasztrófákat.

Az év 1985., a Veszprém megyei Berhida erdeiben túrázók szokatlan, szinte már fojtogató csendességre lettek figyelmesek.

Egy állati neszt sem lehetett hallani. 

Nem sokkal később a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földrengés rázta meg Berhida és Peremarton térségét. A földrengés miatt 72 épületet kellett teljesen lebontani, de még a fülei református templom is óriási károkat szenvedett. A korabeli híradások alapján a tetőszerkezetből csak a gerendák maradtak meg.

Kutatók és viselkedésökológusok már évek óta keresik a választ arra, hogy miért és tulajdonképpen mire érzékenyebbek az állatok, miért menekülnek a madarak a katasztrófák elől sokszor órákkal korábban, minthogy azt a szeizmográfok és különféle cunaméterek egyáltalán ki tudnák azt mutatni.

Madarak, kígyók, tehenek, kecskék, kutyák, de még a békák is mind-mind előre érzik a veszély közeledtét. Hogy miért, az kiderül az epizódból.

Iratkozz fel az Időkép Podcastre, hogy ne maradj le a legfrissebb tartalmakról és bátran szólj hozzá a műsorhoz közösségi oldalainkon is, hogy a visszajelzésed alapján készíthessük a következő epizódokat.

Kövessetek minket SpotifyonGoogle Podcastsen vagy Apple Podcastsen!

Az Időkép Podcast a Simian Media Solutions stúdiójában készül.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.03.08 23:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Medvék és bombaciklonok - mi ez a nagy szél?
10 tévhitről rántjuk le a leplet
Jégverés, meteorkitörés, medve. Mi jöhet még?