Rudli vonult át az úton Sikondán

Szarvascsapat kelt át az úton, sikerült őket levideózni. A szarvasbőgés időszaka pedig tovább folytatódik.

Néhány nappal ezelőtt, szombaton a reggeli órákban egy kisebb csapat szarvast sikerült lencsevégre kapnia Ambrus Norbertnek, aki szerkesztőségünkkel is megosztotta az elkészült videót.

A szarvascsapat szépen átkelt az úton Sikondán, a bika betartotta az ősi alapszabályt: hölgyeké az elsőbbség!

Ambrus Norbert videója

De hogyan és mikor alakulnak ki a szarvascsapatok (rudlik)?

A szarvascsapatot általában egy idősebb tehén vezeti. A borjak a csapattól külön születnek, de hamarosan követik anyjukat a tehéncsapatba. A legjobb képességű tehenek nem állnak be, hanem külön nevelik borjaikat, majd a tehéncsapat rendje augusztus végén, szeptemberben felbomlik.

Fotó: Hogya István

"Beáll a csapatbika, aki csak az ivarérett nőivarú egyedeket tűri meg a csapatban (tehenek, ünők). A borjak ilyenkor rövid ideig külön csapatot alkotnak, az előző évi csapos bikák úgyszintén. A bőgés végeztével, októbertől visszaáll a rend, a tehéncsapatok egészen a következő évi borjazásig együtt maradnak" - olvashatjuk a Vadgazdálkodási és vadászati szakkifejezések és képek gyűjteményében.

O sole mio.... | Fotó: Kiefer Béla

Közben továbbra is hangos a bikáktól az erdő, zajlik a bőgési szezon. A szarvasok hangját leggyakrabban hűvös, párás hajnalokon és alkonyatkor, valamint éjjel lehet hallani, de napközben, melegebb időszakokban is gyakran megszólalnak.

Borítókép: Kiefer Béla

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.09.21 7:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szupercellák követhetik holnap délután az éjszakai műsort
Néhány perc alatt 10-12 fokot hűlt a levegő keleten a viharok miatt
Óriási virágtengerekben gyönyörködhetünk