Rendkívüli szondaeresztéssel készülnek a havazásra

Vasárnap este a megszokott déli és éjféli mellett harmadik időpontban is szondát eresztett fel Budapesten az OMSZ.

Hazánkban menetrend szerint naponta két alkalommal világidő szerint éjfélkor és délben eresztenek fel meteorológiai ballont, Budapestről és Szegedről. Jelentősebb időjárási események alkalmával ugyanakkor további szondaeresztések is beiktathatók, ahogy az most, vasárnap kora este is történik.

Ettől lesznek pontosabbak az előrejelzések

A következő napokban mediterrán ciklonok alakítják az időjárásunkat. Ezek a légköri képződmények a szokásosnál bizonytalanabb előrejelzéseket jelentenek - ha az örvény például csak 50 kilométerrel odébb vonul át a becsültnél, úgy a beharangozott 10 centis hóból könnyen szakadó eső lesz végül.

Ilyen alkalmakkor minél több információra van szüksége az előrejelzést készítő numerikus modelleknek, ezen segítenek a napi két fix eresztés mellett a további balloneresztésekből származó információk.

Az extra "lufi" fél hét körül lett felengedve Pestszentlőrincről. Az adatai élőben követhetők ezen a honlapon. Az első előrejelzések, melyek már ezeket a mért adatokat is tartalmazzák, a késő esti órákban érkeznek.

Már levegőben van a ballon - itt élőben követhető

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.12.05 18:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elmosolyodott a Nap, miközben a NASA űrszondája fotózta
Sikeresen módosították a Dimorphos pályáját
Hétfő éjjel a NASA eltérít egy aszteroidát