Patkóörvény

Meglehetősen ritkán alakul ki és csupán rövid ideig észlelhető ez a különleges felhőtípus.

A napokban egy viszonylag ritkán észlelt és dokumentált jelenségről készült fényképet töltött fel az Időkép képtárába Azrob16 nevű váci felhasználónk. A képen az úgynevezett patkóörvény (horseshoe vortex) látható.

A jelenség kialakulásához szükséges a vertikális szélnyírás megléte, mely az eltérő magassági szinteken mérhető szélvektorok különbségét jelenti. A magasban a különböző szinteken található légrétegekben különböző irányú és erősségű szelek fújnak, ezt nevezzük vertikális szélnyírásnak. Ezekbe a vertikális szélnyírású mezőkbe ütköznek bele a talajról – a besugárzás hatására kialakuló - feláramlások, az úgynevezett termikek. A feláramlás a szélnyírásos légréteget elérve horizontális örvénylésre kényszeríti a levegőt, majd pedig tovább emelkedik, és ezen folyamat útján jön létre a feje tetejére állított U forma (azaz a patkó). Ha ezen a szinten elegendő nedvesség található a levegőben, akkor az kondenzálódik, azaz vékonyka felhőív formájában láthatóvá válik az örvény.

Ez a jelenség a nem mezociklonális örvények közé sorolandó csakúgy, mint az egyéb nem mezociklonális tubák vagy tornádók, csak itt egy jóval ártatlanabb, de nem kevésbé látványos jelenségről van szó.  A patkóörvény élettartama nagyon rövid, az esetek zömében mindösszesen néhány percig gyönyörködhetünk a különleges látványban. Gyorsnak és szemfülesnek kell lennie annak a fotósnak, aki meg szeretné örökíteni ezt a különleges felhőt.

Jobbra: Bodooliver 2011-ben készült képe Egerszólátról, melyet utólagosan is köszönünk!

Szerző: Daróczi Dalma
Megjelent: 2013.03.08 10:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Patkóörvényt fotóztak Pécs fölött
Patkóörvényt fotóztak Mosonszolnok fölött
Nagyon ritkán látható jelenség volt megfigyelhető hazánk egén