Nyugaton tél, keleten tavasz: 17 fokos kontraszt alakult ki

Jelentős, 17 fokos különbség alakult ki a napos délkeleti, és a havas nyugati tájak között.

A Dunántúlon havas télies, a Dunától keletre enyhébb sokfelé napos, a Tiszántúlon és délkeleten kora tavaszias időjárás jellemzi a vasárnapot. Ez legszembetűnőbben hőtérképünkön vehető észre, melyen jól láthatható, hogy míg a nyugaton fagypont körül, néhol az alatt alakul a hőmérséklet, addig délkeleten helyenként 10 foknál is melegebb van.

Kora délután a 13 óra körül az ország leghidegebb pontja Kendig-csúcs volt, -3,7 fokkal, a legmelegebbet pedig délkeleten, Kötegyánban mértük, ahol 13,2 fokot mutatott a hőmérő. Így az ország két szeglete között tetemes, majdnem 17 fokos különbség alakult ki.

A kettős időjárást egy Olaszország felett örvénylő hidegörvénynek köszönhetjük, melynek felhőzete még betakarja a Dunántúlt ezáltal konzerválja a hidegebb levegtömeget miközben helyenként még hó is esik belőle. Ám keletebbre már felszakadozott a felhőzet és az örvény előoldali áramlási rendszerében enyhébb levegő érkezik dél felől az Alföldre, valamint a napsütés is elősegíti a felszín felmelegedését. 

Borítókép: Pécz Tibor


Te melyik oldalon vagy?

◎ Élvezem a telet itt a Dunántúlon

◎ Élvezem az enyhe, napos időt keleten

◎ Inkább a másik oldalon lennék

◎ A kettő között vagyok itt középen

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.01.22 13:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján