Nyolcéves csúcsot döntött a tiszavirágzás hétfőn

A lehető legszerencsésebb helyzetben tudhatjuk magunkat, hogy éppen hétfő estére esett a választásunk.

Egymást követően két napon is főrajzást produkáltak a tiszavirágok a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben, ami elég ritkán szokott előfordulni - írja Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az idei év abból a szempontból is különlegesnek számít, hogy az első főrajzást megelőzően három estén is történt előrajzás. A főrajzás kedd és hétfő este is erős intenzitású volt. Csapatunk abban a szerencsés helyzetben tughatja magát, hogy éppen hétfőn követtük figyelemmel a kérészrajzást Tiszafüred térségében.

Szerkesztőségünk felvételei

Hab a tortán, hogy 2014 óta nem történt olyan nagyságú tiszavirágzás a Tiszán, mint június 20-án, azaz hétfőn Tiszainoka és Tiszakürt térségében, ahol megfigyelések szerint

a nősténytúlsúlyos rajzás elérte az egymillió körüli csúcsot.

"A rajzás kb. negyed nyolc tájékán, mintegy százezres nagyságrendet ért el, de nem gondoltam volna, hogy ez még fejlődni fog. Az idén a rajzás nőstény túlsúlyos, ami nyolc óra körül érte el az egy millió körüli csúcsot. Teljesen sötétedésig, 9 óráig, folytatódott a repülés. Aki ma itt volt életre szóló élménnyel távozhatott" - olvasható az alábbi beszámoló a Tiszaviragzas.hu oldalon.

Vandras fotói Mindszent térségéből, köszönjük!

Tiszalök térségében pedig tegnap este volt a dömping. Bajusz Edit a következőképpen számolt be a látottakról: "Jó pár éve nem volt már hasonló rajzás, pedig minden évben kijárok."

Köszönjük a beszámolót és a videót!

Borítókép: Lévai Réka /Tiszanána/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.06.24 10:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat