Napos kelet - borongós nyugat

Az ország keleti területein hosszú idő után szerdán újra kisütött a Nap, nyugaton a helyzet változatlan.

A mai nap folyamán nagyjából a Budapest-Szeged vonaltól keletre, északkeletre szinte mindenhol zavartalanul napos időjárásnak örülhettünk, ezzel szemben a Dunántúlon továbbra is borongós, párás, nyirkos volt az idő. A SAT24 14:15 órakor készült műholdképén is jól látható a két országrész közötti szembeötlő különbség. Reggel még csak hegyúcsainkon sütött a nap.

Mindennek oka pedig nem más, mint hogy a keleti területek fölé az anticiklon peremén a talajközeli légrétegekben is átmeneteileg szárazabb légtömegek érkeztek. A napos tájakon a hőmérsékletek is elérték a 4-5°C-ot, ugyanakkor a továbbra is borongós Dunántúlon mindössze fagypont körüli, kevéssel az alatti értékek voltak jellemzőek.

Az előttünk álló éjszaka folyamán a derült tájakon ismét nagy területen képződik sűrű, zúzmarás köd, mely holnap a fölöttünk lévő anticiklon középpontjának újbóli ránk helyeződése révén a mainál már kevesebb helyen oszlik fel napsütéses időt megengedve. A délnyugati országrészt emellett egy sekély mediterrán ciklon felhőzete is érinteni fogja, így főként a délnyugati határ mentén az éjszakai, reggeli órákban kisebb ónoseső, gyenge havazás is kialakulhat, számottevő csapadéktól azonban továbbra sem kell tartanunk.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.11.23 14:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz