Mocorog a vulkáni mező Nápolynál

A Vezúvtól és Nápolytól északnyugatra kipattant erős földrengések növelik a vulkánkitörés esélyét.

Hétfőn 4-es, múlt héten 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Campi Flegrei térségét. A Campi Flegrei vagy Flegrei-mezők egy kiszélesedett vulkáni terület, "lángoló mezők" Nápolytól és a Vezúvtól északnyugatra. A múlt heti rengés Rómáig érezhető volt, és ehhez hasonló már 40 éve nem fordult elő, ugyanakkor ezt számos kisebb rengés előzte meg. 

Az 1 vagy annál nagyobb magnitúdójú rengések a jelölt időszakban | Térkép: INGV

A Nápolyi-öböl, Ischia, Capri szigetek alatt 200 kilométer kiterjedésű terület  erősödő szeizmikus aktivitást mutat, ami közel van a kritikus nyomásponthoz és nem kizárt, hogy megindítja a vulkáni tevékenységet.

A kéreg alatt duzzadó magma bármikor felszínre törhet.

Legutóbb 1538-ban tört ki a Campi Flegrei, ami a Monte Nuovot, azaz Új Hegyet alkototta meg az öbölben. 

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) mérései szerint a most is folyamatban lévő bradyseizmus, azaz a talaj emelkedésének és süllyedésének ciklusai 40 évvel ezelőtt egy év alatt alatt 3,5 méteres talajemelkedést eredményeztek. A Nápolyi-öbölben most nem a Vezúv, hanem a Campi Flegrei jelent veszélyt, ezért az intézet felkérte Nápoly önkormányzatát, hogy evakuálja a kritikus terület lakosait. Ez megközelítőleg 500 ezer embert érint a szeizmikus részekhez legközelebbi "vörös zónában", további 800 ezer embert a "sárga zónában". 

Forrás: olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), ANSA

Borítókép: Nápolyi-öböl, Orgován Attila

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.10.04 17:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Megérkezett a napszél, tombol a geomágneses vihar
Heves geomágneses vihar várható hajnalban
Újabb nagy napkitörés okozhat sarki fényt