Gyenge volt a meteorzápor - fotó

A vártnál gyengébb volt az üstökösből leszakadt porfelhő okozta fényjelenség, de néhány példányt sikerült elkapnia észlelőinknek. Legalábbis fényképezőgéppel.

Szőke Gábor fotója egy halvány meteorról (a jobb felső harmadban), köszönjük!

 

Előzmények

Bolygónk a 209P/LINEAR üstökös pályáját péntek éjjel keresztezte, ez azt jelenti, hogy az égitestből korábban kiszakadt apró porszemcsék meteorrajként jelentek meg az égen.

Közvetlenül napfelkelte volt érdemes nézni az eget

Bár alacsony aktivitású és idős az üstökös magja, ugyanakkor van remény, hogy élete korábbi szakaszában nagyobb mennyiségű anyagot bocsátott ki. Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás magyar idő szerint szombat reggel 9 óra körül volt, óránként 100 és 400 közti meteorral, de érdemes lesz figyelni az eget már az éjjeli és hajnali órákban, sőt még a következő egy-két napban is. A radiáns a Zsiráf és a Kis Medve csillagképek határán, északi irányban volt.

Fenn: Jónás Károly fotója egy tavaly októberi tűzgömbről. Ha szerencsések vagyunk, akár ilyen látványban is részünk lehetett.

Nem mindenhol lesz derült az ég

Meteorológiai feltételek: Péntek este délnyugat, nyugat felől megkezdődik a felhőzet megvastagodása, és az éjszaka második felére a Dunántúl jelentős részén felhők takarhatják az eget, ezzel szemben a Dunától keletre eső tájakon többnyire derült időre van kilátás, csak időnként jelenhetnek meg helyenként átmenetileg felhőfoszlányok az égen, rövid időre takarva előlünk a tiszta eget.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület, NASA, Youtube

Szerző: Berceli Balázs, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.05.23 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csillaghullással indul a szerda
Káprázatos Geminida tűzgömb suhant el a Dunántúl felett