Meteoreső jön kedd hajnalban

Egy részét itthonról is látni lehet majd, ha minden szükséges kitétel megvalósul.

1995-ben a 73P/Schwassmann-Wachmann-üstökös fényessége hatszázszorosára nőtt, miközben 4 nagyobb darabra, később 68 részre esett szét. A számítások szerint jó esély van arra, hogy az üstökös maradványából létrejött Tau Herculidák meteorrajjal, azaz az üstökösből kilökődött porfelhővel találkozzon a Föld május 31-én. Várhatóan látványos és igen sűrű meteorkitörésben lehet majd gyönyörködni - tudhatjuk meg az MTI-hez eljuttatott közleményből, melyet kedden közölt a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A kitörés maximuma az előrejelzések szerint május 31-én, kedden valamikor 6:55 és 7:17 között következik be, így itthonról a legnagyobb csillaghullás nem lesz látható, de hajnalban is már szép számmal figyelhetünk meg meteorokat. Az eget (amennyiben az időjárás engedi) érdemes 3 órától nyugat felé kémlelni.

Ha minden szükséges kritérium teljesül, a maximum idején óránként akár 100-10000 hullócsillag is átszelheti az égboltot.

A kitörés megfigyelésére magyar csillagászati expedíció indul a Texasban található McDonald Obszervatóriumba. Kedden 14:00 órakor a tervek szerint bejelentkeznek Facebookon, hogy megosszák az eseményről készült felvételeiket.

Forrás: MTI

Borítókép: Makardavid9 (Perseidák 2021)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.05.25 14:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csodás fotón az Ördög üstököse