Melegrekordok sora dőlt meg Európában március utolsó napjaiban

Nyárias hőmérsékleteket hozott március legvége Európa számos országába. Spanyolországban 32 fok feletti maximumot mértek.

Az átlagosnál 5-10 fokkal melegebb légtömeg árasztotta el kontinensünket az elmúlt napokban. Március utolsó napjaiban pedig melegrekordok sora dőlt meg Európa több országában is.

Az Ibériai-félszigeten már kifejezetten nyárias idő uralkodott szerdán. A portugál határhoz közeli Badajozban

32,3 fokot mértek.

Ez a legmagasabb márciusi hőmérséklet, amelyet valaha regisztráltak Spanyolországban. 

Március 31-én mért maximum-hőmérsékletek Európában. (Forrás: Meteociel.fr)

Franciaország szerdán élte át történetének legmelegebb márciusi délutánját. Az országos márciusi melegrekord mellett 230 helyi rekord is megdőlt, köztük volt amelyik 66 év után lett a múlté. A délnyugat-franciaországi Bidache-ban 29,8 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami 8 tizeddel haladta meg az 1990-ben mért eddigi rekordot.

Olaszországban is nyárias az idő, Firenzében pár tizeddel átlépte a hőmérséklet a 28 fokot, de egyes mérések szerint a 29 fokot is. Ez a hőmérséklet tipikusnak mondható május második felében és júniusban, de nem március legvégén.

Új márciusi melegrekord született Németországban is. A francia határhoz közeli Rheinau-Memprechtshofenben 27,2 fokot mértek, ami 4 tizeddel múlta felül az 22 éves baden-badeni rekordot.

Hollandiában sem volt még ilyen meleg márciusban: Arcenben 26,1 fok lett az új márciusi rekord.

A felsorolás így sem teljes, más országokban is helyi vagy országos melegrekordokat döntött meg a szokatlan márciusi meleg.

Borítókép: WXCharts.com, 42861

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.04.01 14:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)