Megmenekült a Csobánka melletti Óratorony-szikla

Együttes összefogással sikerült megmenteni a hegymászók körében népszerű sziklacsúcsot, amely a természetes erózió következtében vált életveszélyessé.

A Pilisi Parkerdő 2020 novemberében hívta fel a természetjárók figyelmét arra, hogy a Csobánka melletti, a hegymászók és természetjárók körében népszerű Oszoly-csúcs Óratorony nevezetű sziklacsúcsa a természetes erózió következtében életveszélyessé vált.

A természetjárók és hegymászók körében népszerű mészkőtorony megmentése érdekében széleskörű összefogás bontakozott ki minden érintett részvételével. A szikla megmentésében az első lépés az alapos helyzetfelmérés és a lehetséges megoldások kidolgozása volt. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével, Csobánka Község Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Pilisi Parkerdő támogatásával civil adománygyűjtést indított. A felhívás alapján számos magánszemély és vállalkozás nyújtott anyagi hozzájárulást.

Az ipari alpinista technikát alkalmazó, végleges megerősítési munkálatok 2021 novemberében zajlottak le, amelyek során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására. A munkálatok alkalmával sor került az alap megerősítésére, valamint a két toronyrész közötti rés kitöltésére is.

A civil összefogásnak köszönhetően megmenekült természeti érték így továbbra is a természetjáról, kirándulók élményeit gazdagíthatja.

Forrás: Pilisi Parkerdő

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.01.19 15:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet