Már háziállatokat veszélyeztet az elszaporodott aranysakál

A vadállományt, a háziállatokat veszélyezteti a sakál, Budapesten a kutyasétáltatókat tábla figyelmezteti.

Elszaporodtak hazánkban az aranysakálok, olyannyira, hogy már lakott területre merészkednek. Baranya, Somogy és Bács-Kiskun megyében telepedtek meg a legnagyobb területen. A vadászok a saját területeiket érintő vadállomány jelentős veszteségéről számolnak be. A sakálok kisebb testű állatokat, például az őzek, dámvadak fiatal példányait ragadják el, vagy akár vaddisznóét. A populáció-növekedésük következtében az alapvetően rejtőzködő életmódú ragadozó egyre gyakrabban felbukkanhat lakott területek, közutak közelében.

A fővárosi a Merzse-mocsár közelében a kutyasétáltatókat tábla figyelemezteti

az aranysakál, más néven nádi farkas jelenlétére. A nagytestű kutyákra ugyan nem jelent veszélyt, a kistestűekre ellenben igen. A nádi farkas a farkasnál kisebb, egy rókánál nagyobb méretű.

 Fotó: griff

A baranyai hírportál a napokban arról számolt be, hogy Pécs szélén, a kozármislenyi Öregfaluban egy elhanyagolt ház udvarán vertek tanyát, ahol felnevelhetik kölykeiket. A környéken kisebb állatok maradványait találták meg. Emberre ugyanakkor nem támad, veszettségtől nem kell tartani.

Fotó: Barta Andrea

Európában folyamatosan terjeszkedik, hazánkban az elmúlt tíz évben a populációjuk robbanásszerű növekedése az invazív fajokhoz hasonló növekedést mutat. 1989-ben kipusztultnak nyilvánították, a Kárpát-medencéből teljesen eltűnt a faj, majd a '90-es évek elejétől újra felbbukkant.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, baranyai hírportál (bama.hu), Országos Magyar Vadászkamara

Borítókép: griff


Láttál itthon aranysakált?

◎ igen

◎ nem

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.10.10 16:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet