Már a 200 ezret közelíti a Hortobágyon állomásozó darvak száma

Az enyhe időben tovább nőtt a darvak száma a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Mi is darulesen voltunk, de sajnos csak sötétedés után húztak be a madarak.

Pár napja számoltunk be arról, hogy október 12-én, csütörtökön rekordszámú, 182780 darut számoltak össze a szinkronszámlálás során a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei.

Nos ez a rekord már a múlté, ugyanis minden várakozás ellenére tovább nőtt a Hortobágyi Nemzeti Park területén állomásozó darvak száma, írja Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte ugyanis itt marasztalta a darvak tömegeit.

Kis híján 200 ezer példányt számoltak össze

Múlt héten 194750 példányt észleltek az igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai.

Micsoda látvány! | Fotó: Szilágyi Attila (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság)

A hír hallatára kollégánk is a helyszínre utazott, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság "Négy keréken a darvak nyomában" címmel ugyanis szervezett darutúrákat indít egészen november 5-ig. Október 23-án gyönyörű időben volt részünk, sajnos pont ez vált "vesztünkre".

Napközben ígéretesnek tűnt a helyzet

A túránk a Nagyhegyestől nem messze található Elepi-halastavakhoz vezetett, ahol az egyik leengedett halastó medrében nem rég 11 ezer példányt számoltak össze. Itt vártuk a madarak jellegzetes esti behúzását a szántóföldekről, amely ideális esetben leginkább napnyugta környékén szokott zajlani. Az enyhe, derült időben azonban a madarak amíg tehették, táplálék után kutattak a kukoricatarlókon, így a behúzás csak sötétedés után vált tömegessé, de ekkor a látási viszonyok már távcsővel sem voltak elegendők a megfigyeléshez. A madarak ugyanis leginkább a tó tőlünk távolabb eső végében kezdtek el nagyobb számban gyülekezni nagyjából 18 óra 15 perc után. A hangjuk azonban csodálatos volt...

Néhány felvételt azért igyekeztünk készíteni, még ha nem is lettek olyan látványosak:

Darulesen a Hortobágyi Nemzeti Park szélén található Elepi-halastavaknál | Szerkesztőségünk fotói

Borítókép: Hortobágyi Park Nemzeti Igazgatóság


Voltatok darulesen a Hortobágyi Nemzeti Parkban?

◎ Igen

◎ Nem

◎ Még ezután készülünk

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.10.24 17:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat