Lyridák

Érkezik a legrégebben ismert meteorraj, az égboltot csütörtökön hajnalban lesz érdemes figyelni.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható a következő tájékoztató

A legrégebben ismert meteorraj az áprilisban megfigyelhető Lyridák áramlata, melyről 2600 éves feljegyzéseink vannak! Erősen váltakozó aktivitása miatt azonban "hivatalosan" csak 1835-ben fedezte fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben. Később az 1861-ben napközelben járt Thatcher-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként.

Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, pályahajlása pedig 80 fok, pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat. A ZHR átlagos nagysága általában 18 körüli, ami nem túl magas, ám időnként 90 feletti kitörések is előfordultak, melyek viszont már igen látványosnak mondhatók. Az utolsó sajnos 1982-ben volt.

Az idei maximum április 22-én a délelőtti órákban esedékes, ám ennek időpontjában több óra bizonytalanság van. Ezért a raj megfigyelésére a 22-e hajnal a legalkalmasabb, de a bizonytalanság, és a maximum időnkénti elhúzódása  miatt a környező hajnalok is érdekesek lesznek. Bár a radiáns már sötétedéskor is a horizont fölött van, igazán magasra csak éjfél után emelkedik, így  a megfigyelésre a remélhetőleg már kellemesen illatos hajnalok a legalkalmasabbak.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.04.21 16:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csillaghullással indul a szerda
Káprázatos Geminida tűzgömb suhant el a Dunántúl felett