Lehangoló reggel a kiskertekben: fagy tizedelhette a termést

A Bakony - Északi-középhegység közötti széles sávban sokfelé volt károkozó fagy az éjjel.

Hol volt a leghidegebb?

A ma éjszaka "vesztese" a fagy szempontjából a Bakonytól az Északi-középhegység térségéig tartó sáv lett, beleértve az agglomerációt is: ezeken a területeken ugyanis a derült időnek köszönhetően sajnos jócskán fagyott,

Ipolyszögön -6,4 fokot mértünk.

Az említett sávban nem voltak ritkák a -3, -5 fok közötti értékek, ami sajnos már jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben.

A kedd reggeli minimumok

Miért veszélyes a fagy a gyümölcsösökben?

A fagyok gyümölcsfákra gyakorolt hatása eltérő lehet, attól függően, hogy milyen fejlettségi szakaszában vannak éppen a növények. A virágzás ideje alatt a fagyok különösen károsak lehetnek, mivel a virágok elvesztése a gyümölcsképződés hiányához vezet. A már kialakult gyümölcsök esetében a fagyok a termés károsodását, deformálódását vagy elvesztését okozhatják.

Fagykár keletkezett a cseresznyén a Dunakanyarban

Honnan tudjuk, hogy elfagyott?

Az egyik legelső és legnyilvánvalóbb jel, hogy egy fa virága elfagyott, a színváltozás. Az egészséges virágok fehérek vagy rózsaszínűek, míg az elfagyott virágok barnára, sötétszürkére vagy feketére változnak. Fagykár esetén a virágok, a fiatal hajtások is hirtelen hervadásnak indulhatnak. Ha a virág közepén található bibe is fekete, már nem nagyon tudunk mit tenni.

Kegyetlen dolog ez a természettől, a kiskertekben és a gyümölcsösökben már sok cseresznye, szilvafa, kései barack virágzik és a gazdák nem minden esetben tudnak védekezni, hiába gondoskodtak előtte hosszú-hosszú hónapokon át a növényeikről.


Nálatok keletkeztek fagykárok?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.04.04 8:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel