Legyőzte a meteorológusokat az 5G

Megszületett a döntés: az újgenerációs mobilkommunikáció magasabb prioritást élvez az időjárás-előrejelzések pontosságával szemben.

Ahogy arról korábban már írtunk, komoly konfliktus bontakozott ki a meteorológusok és az 5G mobilkommunikációs szabvány bevezetésén dolgozó szakemberek között az elmúlt hónapokban. A nézeteltérés forrása a 24 GHz körüli rádióspektrum felhasználási joga, eddig ezt a sávot ugyanis a meteorológiai műholdak alkalmazták a légköri vízpára mérésére, ugyanakkor az egyre nagyobb adatforgalomi éhségű mobileszközök számára is egy, a vízgőz fizikai tulajdonsága miatt áthelyezhetetlen meteorolgiai frekvenciához nagyon közeli sávot jelöltek ki az illetékesek a szabványban.

Bár a két frekvenciasáv közvetlenül nem fedi egymást, a szomszédos spektrumok között így is apró "áthallás" keletkezik, mely az igen gyenge jeleket kibocsátó vízgőz molekulák sugárzását így is elnyomja, távmérése ezáltal lehetetlenné válik.

Október végén az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartott World Radiocommunication Conference egyik központi témája volt a fenti kérdés megvitatása, mely az elmúlt napokban

a meteorológia számára szomorú döntéssel zárult.

A konferencián lazítottak az 5G eszközök által leadott, zavaró jelek maximumán, melyet legkorábban 8 év múlva fognak szigorítani, de még akkor se a szükséges mértékben. A NASA, és az amerikai állami meteorológiai szolgálat, a NOAA tanulmánya szerint -52.4 dBW zajerősség felett már csökken a műholdas adatokból kinyerhető információ mennyisége, a mostani előírás mindössze -33 dBW-ban maximálja a maximális zavartatást, mely 8 év múlva is mindössze -39 dBW-re csökken.

A döntés az előrejelező modellek legfontosabb időjárási adatforrását, a műholdas mérések megbízhatóságát dönti romba, mely érzékelhető negatív hatással lesz az egyes prognózisokra, főként az olyan területeken, ahol más mérések nem állnak rendelkezésre. Jó példa erre az óceánok területe - az itt zajló folyamatok ismerete kritikus az életveszélyes hurrikánok útvonalának előrejelzéséhez. A történteket a világ legjobb prognózisait szállító ECMWF is csalódva vette tudomásul, mellyel az Időkép szerkesztősége is teljes mértékben azonosul.

Forrás: The Verge, címlapi kép: Christoph Scholz

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2019.11.25 23:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Most dől el, hogy az időjárás-előrejelzés vagy az 5G a fontosabb
Az előrejelzéseket ronthatja az 5G mobilkommunikáció