Most dől el, hogy az időjárás-előrejelzés vagy az 5G a fontosabb

Egyiptomban elkezdődött a konferencia, amin megoldást keresnek az időjárásfigyelő műholdakat zavaró 5G hálózatok problémájára.

Több mint 3000 résztvevővel elkezdődött az egyiptomi Sarm es-Sejkben a World Radiocommunication Conference, az egyik legrangosabb távközlési konferencia. Az eseménynek idén jelentős meteorológiai vonatkozása is van - írja a Verge.

Ahogy arról már tavasszal beszámoltunk, nagy port kavart a meteorológusok körében, hogy a következő generációs mobilkommunikációs szabvány olyan frekvenciasávot is felhasznál, mely nagyon közel helyezkedik el az időjárási műholdak légköri vízgőz-mennyiség méréséhez használt sávhoz.

A következő napokban fog eldőlni, hogy vajon az 5G-s távközlés, vagy a meteorológusok lobbija erősebb

Azt, hogy mit okozhat egy esetleges interferencia, idehaza is érzékelhettük, amikor a radarképen pár éve egyre több "csík" jelent meg. Ezeket olyan 5 GHz-es WiFi jeladók okozták, melyeket szabálytalan módon, a meteorológiai radaroknak fenntartott sávban üzemeltettek. Bár ezeket a zavaró jeleket mostanra sikerült kiszűrni a radarképből, az eljárás valójában csak becsülni tudja a zavarás miatt kitakart területeken lévő radarjelet, így a mai napig valójában értékes információktól esnek el a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképén egy szabálytalanul üzemelő WiFi adó okozta zaj látható

A problémás a 24 GHz-hez közeli (helyenként mmWave néven marketingelt) frekvenciasáv, melyet az Egyesült Állomok hírközlési hatósága (FCC) egy már lezajlott aukció keretében a mobiloperátorok rendelkezésére bocsátott. Ez rendkívül közel helyezkedik el a légkörben lévő vízgőz mennyiségének mérésére használt 23-24 GHz körüli spektrumhoz, mely ráadásul nagyon gyenge jelet ver vissza. Emiatt a megfigyeléshez rendkívül érzékeny szenzorokat kellett műholdakra telepíteni, melyet a legapróbb interferencia is megzavar.

Idehaza egyelőre nem tervezik aukcióra bocsátani ezt a frekvenciasávot

A most ősszel zajló magyar 5G-s frekvenciaaukción az NMHH nem bocsátott árverésre a problémás frekvenciákból, ennek ellenére mégis hatással lehet ránk egy Föld másik felén történő interferencia is. Az elmúlt évtizedben óriási előretörés volt megfigyelhető a műholdas mérések időjárás előrejelző modellekben történő felhasználásában, ezzel ugyanis rengeteg információt képesek a szakemberek kinyerni a légkörből olyan lakatlan területekről is, ahol nincs se felszíni, se magassági (repülőgépes vagy ballonos), se egyéb távmérés (radar, villámdetektor stb.).

Egy kísérlet keretén belül a zavarást szimulálva kihagyták ezeket a méréseket az időjárás-előrejelzés bemenő adatai közül, és nem meglepő módon a prognózis jóval pontatlanabb lett a teljes adatsorból készült prognózisénál. Épp ezért élet- és vagyonvédelmi érdek fűződik ahhoz, hogy ez a frekvenciasáv érintetlen maradjon. A mobilkommunikációs eszközök más frekvenciákat is képesek használni, a meteorológusok kezét viszont kötik a vízgőz viselkedését leíró fizikai törvények, azaz más frekvencián nem lehetséges elvégezni ezeket a méréseket.

A szakemberek ráadásul attól tartanak, hogy ha nem sikerül megvédeni ezt a spektrumot, az precedenst szülhet, és a jövőben (például a 6G bevezetésekor) újabb értékes és pótolhatatlan sávokat tesz majd tudományos szempontból használhatatlanná.

Forrás: The Verge, illusztráció: Országos Meteorológiai Szolgálat, címlapi kép: Christoph Scholz

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2019.10.28 20:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Legyőzte a meteorológusokat az 5G
Az előrejelzéseket ronthatja az 5G mobilkommunikáció