Kitisztult a levegő Budapesten

Jelentősen megnőtt az autóforgalom a fővárosban a múlt heti BKV sztrájk miatt, ez meglátszott a légszennyezettségen is.

Frissítve (hétfő): A csapadékos időjárásnak köszönhetően kitisztult a levegő a fővárosban, a légszennyezettségi értékek mindenütt az egészségügyi határérték alatt alakulnak. Időközben a BKV-sztrájk is véget ért.

Kedden hajnaltól a fővárosi tömegközlekedés alkalmazottjai a korábbi sikertelen érdekérvényesítő tárgyalásokat követően 6 napos sztrájkba kezdtek. A vasárnap estig tartó munkabeszüntetés következményeként a rendszeresen tömegközlekedéssel utazók más közlekedési alternatívát kellett, hogy keressenek. Több internetes blog is feltette a kérdést olvasóinak, hogy miként jutottak el reggel munkahelyükre, a válaszadók 40-50%-a szerint saját, vagy más autóját használták.

A helyzetet tovább rontotta az eseménytelen időjárás. A ködös, szélcsendes időben a szmogfelhő a város felett ragadt. A sztrájk kezdetekor a légszennyezettségi mutatók az egészségügyi határérték 50-60%-án álltak, a hét második felében történt mérések szerint azonban a belső kerületekben volt, hogy meghaladta a 200%-ot a PM10, azaz a szálló por koncentrációja.

A PM10 a levegőben szálló igen apró folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Többségük rákkeltő hatású. A PM10 kialakulásáért legnagyobb mértékben a gépjárműforgalom felel.

Tovább a légszennyezettségi térképhez >>>

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.01.13 13:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét egyre szennyezettebb a levegő
Kitisztította a szél a levegőt
8 településünkön is veszélyessé vált a levegő február első napjára