Indul a zivatarszezon

A héten jó eséllyel számíthatunk majd zivatarok kialakulására, melyeket viharos szél, jégeső is kísérhet.

Tavaly májusban országos szinten 20 napon regisztráltak zivatart, ebből 7 alkalommal jég is hullott. 2009 májusának első napján a középső területeken, illetve a Dunántúl keleti felé voltak viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok. Május 3-án a déli megyékből jelentettek elektromos kisülésekkel járó csapadékot, míg 4-én a Dunántúlon többfelé volt jégeső; a Bakonyban közel 30 mm csapadék is hullott. Május 5-én a viharos északnyugati szél mellett csak néhány helyen volt zivatar, ám a Kékestetőn ez alkalommal is jégeső esett.

Mi várható most?

Örömmel jelentjük, hogy lassan megkezdődik az idei viharvadász-szezon. Jelenleg Nyugat-Európa felett egy magassági hidegcsepp helyezkedik el, így a következő napokban várhatóan egy mediterrán ciklon fogja meghatározni az időjárásunkat. Délnyugati áramlással egyelőre meleg, nedves, labilis levegő áramlik térségünkbe, amely egyre többfelé fog zivatarokat eredményezni.

Hétfőn hazánktól keletre húzódik a meleg, nedves szállítószalag, mely az északkeleti megyék időjárására lehet nagyobb befolyással. Itt akár egy-egy hevesebb, néhány cm-es átmérőjű jéggel, viharos kifutószéllel kísért zivatar is kialakulhat. A Dunántúl keleti és északi felén, valamint a középső területeken szintén lehetnek zivatarok, ezek felhőszakadással járhatnak, rövid idő alatt akár 15-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. A Pécs-Eger tengelytől délkeletre a maximumok többfelé 25 fok fölé kúsztak, míg északnyugaton ennél jó pár fokkal hűvösebb az idő. Kedden a jelenlegi modell-futások szerint északkeleten és délnyugaton van a legnagyobb esély viharok kialakulására.


A folytatásban kezdetben elszórtan, majd többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak majd, a hét második felére valamelyest a hőmérsékletek is csökkenni fognak. Csütörtökön a zivataroktól függetlenül is erős délkeleti légmozgás várható.

Az eseményeket - amennyiben hevessé válnak - természetesen élőben is közvetítjük majd!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.05.03 15:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk