Már nem kell sokat várni, és beérik a korai fajtájú kajszibarack hazánkban. Az ízletes gyümölcs az elsők között szerepel, melyet fogyaszthatunk saját kertünkből is.
A magyarországi korai kajszibarack eredetileg Ázsiából származik. Ez a változat Magyarországon nemesített, és nagyon jól alkalmazkodott az ország klimatikus viszonyaihoz. A korai kajszibarack - ahogy a neve is sugallja - korábban érik, mint más barackfajták, jellemzően a nyár elején. A fajta híres arról, hogy bő és ízletes gyümölcsöt terem, amelynek színe a halvány sárgától a mély narancssárgáig változhat, és bársonyos héja van. A korai kajszibarack a szabadföldi és üvegházi termesztésre egyaránt alkalmas, az időjárástól és a gondozástól függően. Jól tűri a hideg teleket, de a virágzás idején a késői fagyokra érzékeny, amelyek veszélyeztethetik a termést.
A Dunántúl délkeleti részén fekvő Závodról kaptunk néhány felvételt Jordáki Árontól, a saját kertjében termő, és már majdnem teljesen érett korai fajtájú kajszibarackokról. Elmondása szerint azonban sajnos csekély termés várható az idei évben ebből az ízletes és finom gyümölcsből.
Érik a korai fajtájú kajszibarack | Fotó: Jordáki Áron
Köszönjük a felvételeket!
Borítókép: Jordáki Áron (Závod)
Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.05.29 15:09