Itt az új előrejelző szoftver

Május 11-én frissült az amerikai előrejelző program, a GFS. 20 éves technológiai lemaradást próbálnak meg vele behozni.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a meteorológia: az európai előrejelző központ (ECMWF) márciusi frissítését követően május 11-én frissítették az amerikai GFS előrejelzést készítő szoftvert is.

A szerda esti Időkép előrejelzés és Időkép WRF már az új adatokra támaszkodva készült.

Az új változatot december óta tesztelik a szakemberek. A frissítés legfőbb újdonsága az előrejelzéshez felhasznált észlelések időben történő kibővítése. Az eddigi gyakorlatban csupán az előrejelzés kiindulási időpillanatára szóló megfigyeléseket vette figyelmbe program (ez az ún. 3DVAR adatasszimiláció), az új változat ugyanakkor az előrejelzést kezdését megelőző órákból származó megfigyeléseket is figyelembe veszi (ún. 4DVAR). Az egyes ciklonok, frontok mozgását így pontosabban tudja majd a szoftver modellezni.

Ajánló: Összefoglalónk az új GFS-ről

A triviálisnak tűnő fejlesztés biztosította az évtizedek óta legmegbízhatóbb prognózist szállító európai előrejelzési központ versenyelőnyét, itt ugyanis már 1997 óta használják a technológiát. Ennek meg is van az ára: a 4DVAR adatasszimiláció kb.

húszszor akkora számítási kapacitást igényel.

Ennek a költségeit a két előrejelző központ különbözőképpen fedezi: míg a ECMWF működési költségét a tagállamok (így Magyarország is), ill. az előrejelzést megvásárló szervezetek finanszírozzák, addig a GFS előrejelzései ingyenesek, annak működését kizárólag az Egyesült Államok költségvetése állja.

További előrelépés, hogy újabb műholdas adatok kerülnek az előrejelzésbe, ill. a repülőgépek le és felszállás közbeni adataik, ill. a síkságokra szóló hőmérsékleti és párássági felülbecsléseken finomítottak (ez utóbbi az Alföldre szóló előrejelzésekre is hatással lesz).

Az ígéretesnek hangzó fejlesztés ugyanakkor az elsődleges eredmények alapján még nem hozott jelentős előrelépést. Ahogy az alábbi grafikonon is látszik: az északi féltekére szóló, 5 napos előrejelzések verifikációjában továbbra is az európai előrejelzések járnak az élen.

Így teljesítenek az 5 napos előrejelzések. A magasabb érték pontosabb prognózist takar.
Zöld: Új GFS - Piros: Régi GFS - Kék: ECMWF
Forrás: Twitter / RyanMaue

A fenti grafikon ugyanakkor kizárólag a nagytérségi, 5 napra előre szóló előrejelzések beválását (azt is csak egy 6 hetes, tavaszi időszakon) vizsgálja. A nyári, zivataros időszakban fontosabb, 1-2 napra előre szóló hőmérséklet és csapadékprognózisokban némi javulást mértek a tesztfuttatásokon.

További részletek (angolul) itt.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2016.05.11 17:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Frissül az amerikai előrejelző modell
Az időjárás-előrejelzésekbe is belerondít a koronavírus
Elindult az IBM új időjárási modellje