Fehércsőrű búvár szállt le a Balatonon

Magyarországon eddig még soha nem volt látható ez a madár, a viharos szél sodorhatta hozzánk.

Nagy valószínűséggel az elmúlt napok viharos északi szele sodorta a Kárpát-medencébe azt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madarat, ami lázba hozta a madármegfigyelőket az egész országban.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület híradása szerint fehércsőrű búvárról azonnal értesültek a hazai madármegfigyelők, és néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.

Íme egy videó a madárról. A fehércsőrű búvár jobbra látható, mellette balra egy
sarki búvárral úszkálnak a Balatonföldvári kikötő előtt (Videó: Pálinkás Andor). 

A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak, melyek az északi területeken fészkelnek. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak

Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel.

Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott. Vasárnap Szántódnál még látták a madarat, de azóta nem érkezett újabb észlelés, így elképzelhető, hogy már nincs az országban.

Borítókép: Mészáros "Becher" József

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2016.12.08 10:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat