Égi tünemények a poros légkörben

A felénk áramló sivatagi por hatalmas felhőernyőt húzott a fejünk fölé, ami szebbnél szebb légköroptikai jelenséghez járult hozzá.

Légköroptikai jelenségekben bővelkedett a mai nap. A melléknapok és naphalók mellett teljes halókomplexumok díszítették az égboltot, melyekről számos fotó érkezett képtárunkba.

Pappné Szebellédi Tündi fotója Perkátáról

Gilicze Ferenc fotója Sárbogárdról

Kákai Emese fotója Tolnából

Ifj. Németh Lajos fotója Kispestről

Melléknap Jászfényszaru felett. Kamera üzemeltetője: Urbancsik Gábor

Andibarta fotója Tompáról

Zoboki Anna fotója Mátraszentimréről

Camelferr fotója Felsőtárkányból

A sivatagi por húzott hatalmas felhőernyőt fölénk

Az égi csodák kialakulásához, mint mindig, most is kellő mennyiségű magas szintű felhőzetre (cirrus, cirrostratus) volt szükség. Ebben ma nem volt hiány. Közép-Európa felett ugyanis egy nagy kiterjedésű cirrus ernyő terült szét, ami a délről és keletről fölénk áramló, sivatagi porban gazdag légtömegnek köszönhetően alakult ki.

A port a pár napja Észak-Afrika partjainál örvénylő mediterrán ciklon "szippantotta" fel a Szaharából, emellett a Kaszpi-tenger térségéből is porban gazdag levegő áramlik a Kárpát-medence felé.

A nagy magasságba feljutó ásványi részecskék kiváló kondenzációs magok, melyeken könnyen be tud indulni a felhőképződés. Ez vezetett a látványos felhőernyő kialakulásához, ami tavasszal nem számít ritkaságnak, hisz ilyenkor viszonylag gyakran érkezik sivatagi por Európába a Szahara felől.

A légkörben lévő jelentős pormennyiség miatt barnás, sárgás színekben pompázott sokfelé a mai naplemente, de a légköroptikai csodák innen sem hiányozhattak. 

Szaboneg fotója Budapestről

Lepeti fotói Pomázról

Ilusfarkas fotója Szatymazról

Olvasóinknak, észlelőinknek köszönjük a gyönyörű fotókat!

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.03.26 22:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Újra 20 fok felett