Durva havazás temette be Olaszország középső részét

Az Olaszország középső részén található Capracotta település már korábban is bekerült a hírekbe, amikor hatalmas havazás sújtotta.

Sokszor beszélünk mikroklímáról, de az Appenninekben található Molise régió feltétlenül ide tartozik. Ha itt összejönnek a körülmények, akkor garantált a méteres havazás. Az olasz meteorológusok a héten figyelmeztettek, hogy a tengerpart miatt az úgynevezett sea-effect havazás terítheti be a környéket a héten és a jóslat tökéletesen bejött. Sea-effect havazás alatt értjük, ha a melegebb tengerfelszín felől a hegyek felé fújó szél a hegyoldalnak (jelen esetben az Appennineknek) ütközve megemelkedni kényszerül és a benne lévő nedvesség havazás formájában kicsapódik.

Kép forrása: Síelők.hu

A hóvastagságról eltérő adatokat olvasni az olasz oldalakon, 1 és 3 méter között bármilyen érték előfordul a többnapos havazás után, de talán

a két méterhez közeli mennyiség

egy jó átlagnak tűnik - írja partnerünk, a Síelők.hu.

A hely hatalmas havazását és a mérések bizonytalanságát már a közel négy évvel ezelőtti hatalmas havazás is megmutatta. Bár sok olasz meteorológus sem értett vele egyet, de a település bejelentkezett a Guinness rekordra, mondván 18 óra alatt 256 centiméter hó hullott. Mivel 18 órás kategóriát nem tartanak nyilván, így a 24 órás havazásként, többek meglepetésére, a Guinness elismerte világrekordként. 

A mostani havazásnál a rekord nem merült fel az 1421 méteres magasságban található településen, de volt gondjuk a hóval az biztos, ahogy a lenti videókon is látszik:

Forrás: Local Team/Youtube 

A hatalmas havazás a Tátrában és az osztrák Alpokban is gondokat okoz, több helyen lavinák veszélyére hívták fel a figyelmet.

Borítókép: Amici di Capracotta

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.01.06 13:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?