Éjjel tetőzött a csillaghullás

Óránként akár 120 meteort is láthatunk éjjel, ha az időjárás is engedi. Érdemes az eget kémlelni!

Eljött az év egyik legérdekesebb csillaghullásának ideje, a Geminidák meteorraj maximuma. Már december 7-étől láthatóak az égen, egészen december 17-ig, a legnagyobb aktivitás pedig csütörtökről péntekre virradó éjszaka várható. A raj éles kitörése akár 120 meteort is produkálhat óránként, várhatóan több fényes tűzgömbbel.

Az idei év különösen szerencsés, mert a maximum pár órával újhold után várható, az éjszaka kellős közepén, közép európai idő szerint pénteken hajnali fél egykor.

Valós időben itt is figyelemmel követhető majd az esemény!

Egy átlagos éjszakán szórványos, úgynevezett sporadikus meteorok figyelhetők meg az esti égen. Ezek véletlenszerűen jelennek meg a csillagok között, a helyzetük kiszámíthatatlan és nincs bennük semmilyen rendszer. A rajok teljesen más jellegűek és minden évben megfigyelhetők, tehát ismétlődnek. A hullócsillagok egy-egy üstökös elpárolgott részeiből tevődnek össze és az üstökös mögött keringenek a Nap körül. Ha az ilyen óriási és többnyire apró porszemcsékből álló felhő a Föld pályájának útjába kerül, ezek az apró darabkák összeütköznek a légkörünk atomjaival, felhevülnek és elégnek, így hozzák létre a meteorjelenséget, avagy népiesen a hullócsillag fénycsíkját.

A Geminidák meteorraj eredete azonban eltérő a többi rajokétól. Először az 1800-as évek második felében jelentek meg, majd kiderült, hogy nem egy üstökös, hanem valószínűleg egy nagyobb égitest, egy kisbolygó törmelékei. Ezért kisbolygó vagy aszteroida rajnak is lehetne nevezni. Az anya kisbolygó neve 3200 Phaethon és a földközeli égitestek csoportjába tartozik, mivel keresztezi a Föld pályáját és (veszélyes) közelségbe kerülhet a bolygónkhoz. Az átmérője kb. 5 km, a Napot 1,4 év alatt kerüli meg.

A Phaethon kisbolygó által létrehozott anyagfelhő sűrűbb régióival a Föld mindig december 14-én találkozik. Ilyenkor a meteorok száma megnövekedik és elérheti az óránkénti 100 – 120 darabot is. Ezért nagyobb az aktivitása, mint a legismertebb rajnak, az augusztusban megfigyelhető Perseidáknak. Egy türelmes megfigyelő számára úgy tűnik, mintha a meteorok ugyanabból az égterületből repülnének ki, az ún. radiáns pontból. A Geminidák esetében ez a látszólagos pont az Ikrek (Gemini) csillagkép mellett fekszik, innen ered a nevük is.

A várható időjárás függvényében közös észlelést, villám expedíciót szervezünk a raj megfigyelésére. Az elmúlt években sajnos az időjárás sorra meghiúsította a geminidák vizuális megfigyelését, épp ezért az idén nagyobb távolságra, akár az Adriáig is hajlandóak leszünk elutazni, hogy dokumentálhassuk és fotózzuk ezt a csodálatos jelenséget! További hírek az aktivitásról, expedíciónkról itt.

Milyen idő várható?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a csütörtökre virradóra nyugaton és a középső területeken alkalmas lesz az idő a megfigyelésre, pénteken hajnalra viszont erőteljes felhősödés várható, északnyugaton már csapadék is lehet. Egy biztos: nagyon hideg lesz, hajnalban a -10 fok alatti hőmérsékletek sem lesznek ritkák.

Akit pedig elriasztanak  a decemberi hideg éjszakák, derült idő esetén az interneten is nyomon követhetik a meteorhullást!

Szerző: Biró Zsófia, Jónás Károly, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.12.11 9:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csillaghullással indul a szerda
Káprázatos Geminida tűzgömb suhant el a Dunántúl felett