Az átlagosnál több a fehér gólyafiókák száma idén

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló költési adatai.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 300 rendelkezésre álló gólyafészek alapján számításokat végzett, amely szerint az átlagos fiókaszám idén 2,54. A számításban sikertelen párok is szerepelnek. 

Figyelembe véve, hogy ez az érték az elmúlt 30 év átlagát tekintve 2,35 volt,

a mostani az átlagosnál jobb költési eredményt mutat a hazai fehérgólya-állományban.

Bedőcs Gyula fotója Körmendről

Ennek több oka is van. A fehér gólya a költési időszak jelentős részében kiválóan alkalmazkodik száraz élőhelyekhez, ahol tápláléka alapvetően rovarokból, azon belül is az itt jellemző sáskákból áll. Afrikai telelőhelyein éppen ezért például sáskamadárnak is nevezik.

A madár szárazságtűrő képességét jól szemlélteti, hogy világállományának két legnagyobb egyedszámú költési csomópontja közül az egyik Spanyolország, ahol a mostani időjárásunknál jóval melegebb és szárazabb viszonyok uralkodnak.

A fehér gólya úgynevezett opportunista faj, azaz azt a zsákmányt fogyasztja, ami adott helyen és időben a legkönnyebben megszerezhető (ez lehet bármilyen kisrágcsáló, például egér, pocok, ezen kívül béka, gyík, hal, rák).

A költési sikert, a fiókaszámot a táplálékviszonyok mellett befolyásolja a szülő madarak érkezéskori kondíciója, ami a telelés és vonulás függvénye. Az idén sok vonuló madár késett egy-két hetet, így a gólyák is, ezért vélhetően alacsonyabb volt a szokásosnál a lerakott tojások száma. A kikelt fiókákat a május-júniusi esős időszakok szokták megtizedelni, ami viszont az idén elmaradt, így a fészekaljak szépen növekedhettek, az átlagosnál magasabb költési eredményt mutatva.

Ötfiókás fészek Nádudvaron /Czibere Anna Mária fotója/

Vannak olyan települések is hazánkban, ahol gólyaleltárt vezetnek. Ilyen például a Hortobágy szomszédságában található Nádudvar, ahol Czibere Anna Mária minden évben elkészíti a kisváros gólyaleltárját.

"Ebben az évben szeretett madaraink 42 fészekben nevelgetik fiókáikat. Összesen 125 fiókát. Nincs könnyű dolguk, hiszen rendkívüli szárazság van felénk, de ők szorgalmasan teszik a dolgukat. A tavalyi rekordot (135 fióka - 49 fészek) csak egy dologban szárnyalták túl, mégpedig abban, hogy 3 fészekben nevelnek 5 fiókát a szülők. Tavaly csak 1 ötfiókás fészkünk volt."

Borítókép: Czibere Anna Mária /Nádudvar/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.08.04 13:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet