Akár a Margitszigetet is lezárhatják a Dunán érkező árvíz miatt

8 méter feletti vízállással tetőzhet a Duna a fővárosban, így a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültségi szintet rendelik el a jövő héten.

A Dunán érkező hatalmas árhullám miatt hétfő 0 órától harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültségi szintet Budapesten - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A következő napokban nagyjából napi egy méterrel emelkedik majd a Duna vízszintje a fővárosban az előrejelzések szerint,

a jövő hét második felében pedig 8 méter feletti vízállással tetőzhet.

Emaitt sokkal intenzívebb védekezésre lesz szükség Budapesten.

A Duna vízállásának előrejelzése Budapestre | Grafikon: Országos Vízjelző Szolgálat

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn kezdi meg a Nánási-Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak lezárását. Ugyanakkor kiépítenek egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltést. A Királyok útját hétfőtől lezárják a közúti forgalom elől az ideiglenes védmű építése miatt. A Margitszigeten is szükség lesz a védekezésre, különösen annak alacsonyabban fekvő részeinek védelmét homokzsákok pakolásával biztosítják. Az árhullám mértékének függvényében a jövő hét közepén

akár teljesen le is zárhatják a Margitszigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől.

Az érkező árhullám miatt a már lezárt belső pesti rakpartszakaszok az árvíz levonulásáig lezárva maradnak. A pesti alsó rakpart többi részének, valamint a budai alsó rakpart lezárására szeptember 16-án 20 órakor kerül sor. A rakpartokon már tilos a megállás, az ott parkoló autókat a hétfői napon elszállítják.

A még nyugodt Duna a Margitszigetről | Fotó: Gloriavirag

A Fővárosi Vízművek is megteszi a szükséges előkészületeket azért, hogy a Duna áradása Budapest és a környező települések ivóvízellátásában ne okozzon gondot. Ugyanakkor a jövő hét közepén a Dunához közeli területeken nagy valószínűséggel a közösségi közlekedésben korlátozások bevezetésére lesz szükség a jelenlegi előrejelzések alapján.

Borítókép: Berceli Balázs

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Szoktál járni a Margitszigetre?

◎ Igen, gyakran

◎ Alkalmanként

◎ Nem

◎ Nem vagyok budapesti

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: Szombat 17:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már a mobilgát tartja a vizet Nagymaroson
Elönti az utakat Vác környékén is a Duna
Kisoroszit elzárta a víz a külvilágtól