Karácsony első napjára halasztották a James Webb űrteleszkóp felbocsátását

A rossz időjárási körülmények miatt az eredetileg szerdára tervezett indítást szombatra halasztották.

Friss (szerda, 14:35) - Ismét elhalasztották a James Webb űrteleszkóp felbocsátását szerdán a rossz időjárási körülmények miatt. 

Az új időpont december 25-e, amikor greenwichi középidő (GMT) szerint 12 óra 20 perc és 12 óra 52 perc között „nyílik ablak” a felbocsátásra. Amennyiben megvalósul a szombati indítás, úgy az igazi karácsonyi ajándék lesz a világ csillagászainak, akik három évtizede várnak erre az új obszervatóriumra.

Előzmények

A jelenlegi tervek szerint szerdán helyezik a Francia Guyana indítóállomására az Ariane 5 hordózórakétába rögzített James Webb űrteleszkópot (James Webb Space Telescope, JWST), ahol majd az utolsó ellenőrzéseket és az indításhoz szükséges előkészületeket végzik. Ezt követően

december 24-én, helyi idő szerint 7:20-kor indítják útjára,

itteni idő szerint 13:20-kor. Ha a szenteste előkészületei közben élőben szeretnénk követni, a NASA oldalán megtehetjük majd itt: James Webb Space Telescope Launch

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) Ariane 5 hordozórakétájába való rögzítés sikeresen megtörtént, a védőburkolatot, ami a légkörön való átjutás során védi a teleszkópot, múlt pénteken lezárták. A burkolatot speciális vezérlőkkel szerelték fel, amik tökéletesen szabályozott hőmérséklet- és páratartalom-tartományt biztosítanak, míg az indításra kerül a sor. 

A teleszkóp megalkotásán túl a védőburkolatba helyezés sem volt egyszerű feladat. A burkolat szorosan körbeöleli az összehajtott teleszkópot, ezért a pontos elhelyezést lézeres irányítórendszer segítette. A folyamathoz az egészet egy átlátszó "zuhanyfüggönnyel" vették körbe, hogy semmilyen szennyeződés ne juthasson be.

Gyorsított felvételen a folyamat (ESA, youtube videó: SciTech Daily)

Az összeszerelés helyszíne és részletei:

A James Webb teleszkóp indításának részleteiről itt írtunk korábban. 

Forrás: ESA, NASA

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.12.21 19:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Életet vihetett az emberiség a Holdra