2 év alatt 2 métert zsugorodott a Mont Blanc

Az Európai Unió legmagasabb hegycsúcsát 22 éve 2 évente mérik a tudósok, a cél az éghajlatváltozás Alpokra gyakarolt hatásainak vizsgálata.

Franciaország legnagyobb hegyének, a Mont Blancnak a magassága több mint két métert zsugorodott az elmúlt két évben - közölték a kutatók csütörtökön. Az alpesi csúcs a legfrissebb mérések szerint 4805,59 méteres - olvashatjuk a France24 oldalán megjelent cikkben. Ez azt jelenti, hogy

a csúcs 2,22 méterrel alacsonyabb jelenleg, mint 2 évvel ezelőtt. 

Jean des Garets, aki a földmérést vezette, azt nyilatkozta, hogy a zsugorodás okát a nyári csapadékmennyiség csökkenésében érdemes keresni. Azt is hozzátette, hogy nem kizárt, hogy a Mont Blanc jóval magasabb lesz két év múlva, hiszen nem ez az első eset, hogy ekkora változást tapasztaltak.

 Miben első a Mont blanc?

A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. Az Európa és Ázsia határát a Kaukázus vízválasztójától északra helyező felosztások szerint a kontinens legmagasabb hegycsúcsa.

A Mont Blanc sziklás része 4792 méter tengerszint feletti magasságban kezdődik, de a vastag jég- és hótakarója széltől és időjárástól függően évről évre változik.

A kutatók 2001 óta, tehát immáron 22 éve két évente mérik a Mont Blanc magasságát, bízva abban, hogy további információkat gyűjthetnek az éghajlatváltozás Alpokra gyakorolt ​​hatásairól. Bíznak benne, hogya klimatológusok, glaciológusok és más tudósok idővel különböző elméleteket tudnak majd kidolgozni az összegyűjtött adatok felhasználásával a zsugorodás magyarázatára.

16 évvel ezelőtt, 2007-ben egyébként 4810,90 méteres volt a Mont Blanc legmagasabb csúcsa.

Borítókép: Wikipedia

 

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.06 15:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Bakonyból is lehetett látni a Schneeberg havas csúcsát
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján