15 városunkban veszélyes szintet ért el a légszennyezettség

Nem egészséges most hosszabb távon a szabadban tartózkodni az érintett településeken.

A szél sokfelé veszített erejéből, így a hideg téli időben a légszennyező anyagok nagy mértékben feldúsultak többfelé az országban. Elsősorban az ország kelet felében, valamint az Északi-középhegységben emelkedett meg jelentősebben a légszennyező anyagok mennyisége a levegőben a Legszennyezes.hu szerda kora esti adatai alapján, de helyenként a kevésbé szeles dunántúli településeken is magasabbak a mért értékek.

Veszélyes a levegő minősége 15 településünkön,

Ózd, Putnok, Kazincbarcika,Tiszaújváros, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely, Mátészalka, Karcag, Jászberény, Békéscsaba, Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Nagykanizsa és Zalaegerszeg az érintett városok. Ugyanakkor több más településen is problémás, egészségtelen vagy káros szintet ért el a levegőminőség.

Térkép: Szmogtérképünk (szerda este)

Ahogy az lenni szokott az év ezen szakában, a PM10 (szálló por) légszennyező anyag dúsult fel a levegőben. Ennek a hosszabb időszakon át történő belégzése egészségkárosító hatású, ugyanis a tüdőbe bekerülve a kis részecskék a léghólyagocskákon megtapadnak. Ugyanakkor rövid távon is sokaknál hatása lehet a légszennyezésnek, szemirritáció, köhögés, fejfájás jelentkezhet.

Fotó: Vass Károly /Szeged/

A következő napokban keleten, északkeleten nem lesz jelentős a légmozgás, ellentétben sok más tájegységeinkkel, így a levegő minősége várhatóan nem fog javulni a szélcsendesebb, valamint a kevésbé szeles tájakon. Az aktuális légszennyezettségi adatok szmogtérképünkön elérhetőek.

Borítókép: Bodrogi Attila /Mártély/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.01.13 19:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
Ellepték a porviharok az országot
Ismét egyre szennyezettebb a levegő