Arthur, az idei első trópusi vihar Florida partjainál

Ez a hatodik egymást követő év, hogy június elseje, a hurrikánszezon hivatalos kezdete előtt alakul ki trópusi vihar a térségben.

Bár hivatalosan csak június elsején kezdődik a hurrikánszezon az Atlanti-óceánon, szombat délután már kialakult az idei első olyan trópusi vihar Florida partjaitól nem messze, melyet el is neveztek.

Az Arthur névre keresztelt trópusi vihar

középpontja helyi idő szerint szombat este 11 órakor mintegy 305 km-re helyezkedett el a floridai Cape Canaveraltól. A vihar nagyjából 20 km/órás sebességgel halad észak-északkelet felé, vasárnap várhatóan a nyílt tenger fölött halad el Florida és Georgia mellett, majd hétfőre elérheti Észak-Karolina partjait, ahol 25-50 mm csapadékot okozhat.

Arthur középpontjában 65 km/órás átlagszélre lehet számítani, a széllökések sebessége ennél viszont jóval nagyobb lehet, így Floridától a közép-atlanti államokig viharos parti szelekre figyelmeztetés van érvényen.

A Colorado-i Egyetem hurrikánkutatója, Phil Klotzbach elmondta, hogy jelen esetben valójában egy szubtrópusi viharról lehet szó, ugyanis a klasszikus értelemben vett trópusi viharok kialakulásához melegebb vÍzfelszín szükséges, míg Arthur esetében még valamivel hűvösebb volt a vízfelszín. Magyarázatában arra is rávilágított, hogy a hurrikánszezon hivatalos kezdete előtt kialakuló trópusi és szubtrópusi viharok kialakulása az utóbbi években a műholdas technika fejlődésével magyarázható.

Borítókép: National Hurricane Center

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.05.17 12:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban
Folyók száradnak ki Amazóniában a történelmi aszály miatt