A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban

4-es kategóriájú hurrikánként özönvízzel és szélviharral érkezett az Otis hurrikán a népszerű üdülővárosba.

Az elmúlt napokban a Csendes-óceán keleti része felett, nem túl messze Közép-Amerika partjaitól egy trópusi vihar alakította az időjárást, mely az Otis nevet kapta. Magyar idő szerint a keddről szerdára virradó éjjel (helyi idő szerint kedden a délutáni, kora esti órákban) hurrikánná erősödött Otis, és az Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött még a nyílt víz fölött, és a legerősebb széllökések a 260 km/h-t is meghaladták benne.

Az Otis hurrikán útvonala | Forrás: Zoom.earth

A hurrikán magyar idő szerint a szerda hajnali órákban (helyi idő szerint kedden az esti órákban) érte le dél felől a mexikói Acapulco városát, valamint térségét, ahol 350 km hosszú partszakaszon rendeltek el figyelmeztetést hurrikánveszély miatt.

Otis 4-es kategóriájú hurrikánként érkezett a térségbe, a legerősebb széllökések a 215 km/h-t is elérték a partvidéken.

Az ilyen erővel tomboló szél károkat okozhat az épületekben, infrastruktúrában és a természetben is. Viszont ezt követően a szárazföld felett gyorsan veszít erejéből, miközben északnyugat felé halad tovább, a továbbiakban a legerősebb széllökések nagyjából 110 km/h körül alakulhatnak. Helyenként 4-5 méter magas hullámok is ostromolták a szárazföldi partokat.

A térségben sokfelé kell számítani 200-300 mm csapadékra, de egyes számítások szerint a napokban

helyenként akár 400-500 mm eső is eshet,

ami Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének több mint a fele, emiatt hatalmas árvizek és földcsuszamlások alakulhatnak ki.

Mivel ezen a hétvégén Mexikóvárosban vendégeskedik a Forma-1 mezőnye, joggal merül fel a kérdés, hogy a versenyhétvége programjait befolyásolja-e majd az Otis hurrikán.

A hurrikán a szárazföld felett gyorsan veszít majd erejéből a következő pár napban, és várhatóan Mexikóváros térségében nem lesz özönvízszerű esőzés, valamint szélvihar sem. Csapadék érkezik ugyan a városba, de a jelenlegi számítások szerint helyi idő szerint péntek reggelig, délelőttig várható időnként eső, zápor, utána már szárazabb időre van kilátás, így előreláthatólag a hurrikán semmilyen hatással nem lesz a Forma-1-es programokra.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Illusztráció


Jártál már Mexikóban?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.10.25 13:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
F1 2023: A mexikói magaslaton folytatódik a száguldás