Zúdult be a meleg szerda hajnalban

Erős, viharos délkeleti széllel érkezett a meleg szerdára virradóan, előzetes adatok alapján a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlt.

Tőlünk nyugatra, délnyugatra egy aktív mediterrán ciklon alakult ki, a nyugati országrész kivételével hazánk ennek a ciklonnak a melegszektorába került. Kedd estétől egyre nagyobb területen támadt fel a délkeletire forduló szél, különösen az Alföld déli-délnyugati részén a 60-70 km/órát is elérte a legerősebb széllökések sebessége.

Szélerősség és hőmérséklet alakulása kedden az esti órákban (Jól látható, hogy a legszelesebb területeken volt legenyhébb az idő)

Ezzel a légmozgással igen enyhe levegő érkezett, így a szokásostól eltérően az esti órákban sok helyen nem csökkenni, hanem emelkedni kezdett a hőmérséklet, mely különösen hegyeink északi-északnyugati lejtőin volt látványos a főnhatásnak köszönhetően.

Nógrádsipeken például a légmozgás feltámadásával alig egy óra leforgása alatt 

6-7 fokot melegedett a levegő.

Szerda kora reggel elsősorban a még mindig szeles dél-alföldi és szabolcsi tájakon volt a legenyhébb az idő, itt mindössze 13 és 16 fok között alakult a legalacsonyabb hőmérséklet.

Legalacsonyabb hőmérsékleti értékek szerda hajnalban automatáink és észlelőink mérései alapján

A legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlhetett, előzetes adatok alapján Csengerben ugyanis csak 16,7 fokig csökkent a hőmérséklet, mely 0,7 fokkal magasabb mint az eddigi 16,0 fokos rekord, melyet 1996-ban Győrben mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borítókép: Chakana

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.11.13 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál