Zöld hét

Április 22-én, csütörtökön ünnepeljük a Föld napja 40. évfordulóját. Szombaton újra Critical Mass, bringára fel!

Föld napja mozgalmat Denis Hayes, amerikai egyetemi hallgató indította el még 1970-ben, melyet ma már szinte az egész Földön ünnepelnek: az idei lesz a jubilieumi negyvenedik

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számtalan más "zöld programmal" ünneplik  csütörtökön (április 22-én) országszerte a Föld napját, melyet idén 20. alkalommal rendeznek meg Magyarországon. 

Számos esemény immár hagyományosan kapcsolódik ehhez a naphoz: a washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben erre a napra adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

Csütörtökön az ország délnyugati harmadában erősen felhős időre van kilátás, másutt több órás napsütésre készülhetünk, csak délnyugaton fordulhat elő elszórtan gyenge eső, így alapvetően kedvező időjárási feltételek lesznek a Föld napjához tartozó rendezvényeken.

Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői is gyakran erre a napra - vagy a legközelebbi hétvégére - teszik a felvonulás időpontját. Idén sincs ez másképp, Budapesten most szombaton, azaz április 24-én tartják majd a bringás demonstrációt, melynek célja a környezetünkre rendkívüli szennyezőhatással járó autózás visszaszorítása, helyette az alternatív közlekedési módszerek népszerűsítése.

Szombaton az ország túlnyomó részén kellemesen napos, száraz időre készülhetünk, egyedül a délkeleti határszélen fordulhatnak elő kisebb záporok. Budapesten akár 20 °C fölé is kúszhat a hőmérők higanyszála, a bringásoknak nem kell rossz időtől tartaniuk!

A bringások szombaton 15:00-kor fognak elindulni, az útvonaluk a következő lesz:: Lánchíd, Alagút, Attila utca, Krisztina krt., Erzsébet híd, Március 15. tér, Pesti alsó rakpart, Kossuth tér, Alkotmány utca, Szemere utca, Szent István krt., Teréz krt., Oktogon, Andrássy út, Városliget napozó rét, melyet lezárt úton, rendőri és rendezői biztosítás mellett tesznek majd meg. Természetesen a szokásos bringaemeléssel zárnak majd!

Forrás: criticalmass.hu

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.04.22 8:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tüzes naplementével búcsúzott a víz világnapja
Amerika újra harcban a klímaváltozás ellen
Critical Mass: napsütés, kis eséllyel zápor