Intenzíven havazott éjjel

Az agglomerációban, a Duna vonalában és néhol északkeleten is intenzíven havazott csütörtökre virradóra.

Sok helyen olvad (csütörtök 8:00): Délnyugaton kisütött a Nap, eközben a Bakonyban és tőle északra, valamint az Északi-középhegységben havazik, a Tiszántúlon pedig eső, havas eső esik. A fővárosban reggelre sokat olvadt a hó, de a peremkerületekben helyenként 5-10 centi friss hó is hullott. Hegyeinkben ennél jóval több hullott, Zsombok Imi nevű észlelőnk Kékestetőről 69 cm-es hóvastagságról számolt be.

Hihetetlen hóömlés Vácott (csütörtök 1:30): 

Fehérbe öltözve (csütörtök 1:00): A Duna vonalában, az agglomerációban és Nógrád megyében is többfelé ömlik a hó, észlelőink leírása alapján nem is hópelyhek, hanem hógolyók esnek - a viszonylag magas hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis laza szerkezetű, hatalmas pelyhek hullanak az égből. A Dunakanyarban is szépen havazik, Vácott percek alatt kifehéredtek az utak.

Brutális havazás a Mátrában (szerda 23:45): Az alábbi videó a Mátraszentistváni Síparkban készült, óriási pelyhekben sűrűn szakad a hó.

Intenzív havazást is jelentettek (szerda 22:45): Pécs-Budapest tengelyen intenzív esőzés kezdődött, amit egyre több helyen havazás váltott fel, több helyről észlelőink hózápor szerű intenzitásról számolnak be, egyes területeken fél-egy óra alatt 3-5 cm hó hullott. A későbbiekben várhatóan a Fővárosban is a havazás lesz a jellemző, így átmenetileg igen rossz közlekedési viszonyokra számíthatunk.  

Megdörrent az ég (szerda 19:10): Cegléd mellett megdörrent az ég, a térségből hózivatart is észleltek. Ceglédi észlelőnk egy hangos, éles dörrenésről számolt be, ezt többen is megerősítették.

Egyre többfelé fog havazni (szerda 18:20): Délnyugat felől északkelet irányába mozog jelenleg az a csapadékmező, mely a Dunántúl déli felén és az Északi-középhegységben már egyre többfelé okoz havazást, míg másutt eső, havas eső hullik. Később várhatóan egyre több területen fog átváltani hóba az eső.

Gerlecz László Facebook-profilunkra feltöltött fotója Nagyatádról, ahol jelenleg intenzíven havazik. Köszönjük!

Előzmények

Kedden délután az északi országrészben, majd estétől a középső területeken és az Alföldön ismét eleredhet az eső, helyenként havas eső is hullhat. Majd az éjszaka második felében egy hidegfront éri el az országot, így északnyugat felől a magasban hidegebb légtömegek áramlanak felénk, még délnyugat felől a front előterében nedvesség szállítódik a Kárpát-medence térségébe.

Ezeknek köszönhetően szerdán a nap első felében a Dunántúlon és az északi tájakon újabb csapadék várható. Nyugaton-északnyugaton a legtöbb helyen havas eső, havazás válthatja fel az esőt, többfelé hózápor is előfordulhat, viszont a Dunántúl más területein inkább a zápor lesz a jellemző csapadékfajta, azonban egy-egy záport, hózáport zivatartevékenység is kísérhet. A főváros térségében és az Északi-középhegységben eső, zápor, havas eső lesz a jellemző, főként a magasabban fekvő területeken fordulhat elő havazás, hózápor.

Délután az Alföldön, északon és északkeleten várható főként csapadék. Elsősorban esőre, záporra kell számítani, az Alföldön szintén előfordulhat helyenként zivatar is, északon a magasabban fekvő területeken továbbra is havas eső, havazás, hózápor lehet a meghatározó. Eközben a Dunántúlon helyenként még újra előfordulhat egy-egy zápor, hózápor. Az éjszakai órákban északkelet felé távozik a csapadékmező.

Szerdán az Alföldön délután a legtöbb helyen még 5 és 10°C közé melegszik a levegő, a legmelegebbre délkeleten lehet számítani, addig az ország más tájain jellemzően 0 és 5°C között alakul a maximum-hőmérséklet, így ahol hó formájában hullik a csapadék, az folyamatosan olvadni is fog. Szerdán napközben a frontnak köszönhetően a szél a nyugati országrészben északira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik, még délkeleten a délies szél élénkülhet meg kezdetben.

A képek Davi92 és David92 felvételei, köszönjük!

Szerző: Berceli Balázs, Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.05 15:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk
Viharosra fordul az idő